Diyarbakır Metodu Bumbar Dolması

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Diyarbakır Adabı Bumbar Dolması Tanımı İçin Gereçler

  • 2 kilo bumbar ve kelle
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur (İri bulgur)
  • 1 demet maydanoz
  • Sarımsak
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Kimyon
  • Kırmızı toz biber
  • Pulbiber
  • İsot
  • Karabiber
  • Kuru reyhan
  • Beştürlü
  • Tuz
  • Sıcak su
Diyarbakır Metodu Bumbar Dolması Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTanımı Yazdır

  1. Bumbarlarımızı temizleyelim. Öncellikle içlerini temizlemek için tazikli bir suda içlerini temizleyelim.
  2. daha sonra aykırı düz yapalım. Çevirdiğimiz bumbarlarımızı tekrar sudan geçirip, bir kaba alalım. Üzerine tuz ekleyelim bir avuç kadar tuz ekleyelim ve ovalayalım tekrar sudan geçirelim yine kaba alalım.
  3. Birebir biçimde iki kez daha tuz atıp temizleyelim temizlenecektir ve yeniden çevirelim ve fazla yağ var ise üzerinde bıçak sayesinde alalım fazla yağ var ise bumbar yırtılır.
  4. Yağlarını alalım ve yeniden yıkayıp ve süzgeçte bekletelim iç harcına geçelim karıştırma kabımıza yıkamış olduğumuz pirinç ve bulguru alalım.
  5. Doğradığımız maydanozu, tuzu ve baharatlarını ekleyelim (Kuru reyhan kimyon ve karabiberi başka baharatlardan biraz fazla atalım yakışıyor )karıştıralım.
  6. daha sonra salça ve yağı ekleyelim yine karıştıralım içi hazır bumbarlarımızı dolduralım. Doldurduktan daha sonra bağlamaya gerek yok.
  7. Derin bir kaba alalım, üzerine kaynamış suyu ekleyelim ve yavaşça biraz karıştıralım bumbarlarımız sudan sertleşecekler bu biçimdelikle içi çıkmayacak.
  8. Süzelim o sudan pişmeye hazırlar evvel kelle etini tencereye alalım ve mühürleyelim ve üzerine sıcak su ekleyip, iki taşım kaynadıktan daha sonra bumbarları ekleyelim.
  9. Tenceremize sıcak su alalım, suyunu oldukça ekleyelim, daha sonradan fazla su ekleyince suyu pek kıvamlı olmuyor karıştırmadan tenceremizin kapağını kapatalım. Bir yarım saat daha sonra açıp, karıştıralım tuzu ekleyelim yine kapatalım.
  10. Kapağı yarım saat daha sonra yine açalım ve rendelemiş olduğumuz sarımsaklarımızı ekleyelim (Sarımsak ortasında epey hoş oluyor 10 diş kadar ekledim)
  11. Suyu azalmışsa su ekleyip pişmeye bırakalım, orta ara denetim edelim piştikten daha sonra ocaktan alalım. Servise hazır afiyet olsun.
Diyarbakır Yolu Bumbar Dolması Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
 
Üst