Estetik burun (rinoplasti) ameliyatı bilgilendirme

bencede

New member
Burun deformitesi burnun hem içeride olan birebir vakitte dışarıdan görülebilen hal bozukluklarını içerir. Görünümde olan hal bozukluğunun yanı sıra işlevsel bozukluklar da olabilmektedir. Bunların cerrahi olarak düzeltilme süreci rinoplasti olarak isimlendirilir.. Rinoplasti plastik cerrahi operasyonları ortasında en sık yapılanlardan birisidir. Hatta en tanınan de denebilir. Genel olarak bu sürecin hava yolunu güzelleştirmeye, yüze estetik bir istikrar getirmeye ya da görünüşü güzelleştirmeye yönelik yapıldığı söylenebilir.

Estetik burun ameliyatı için aday şahıslar ekseriyetle aşağıda yazılı niçinler ile başvururlar:

  • Yüz yapısına göre burnun büyük olması
  • Yandan (profil) bakılınca burun sırtında gözüken çıkıntı
  • Önden bakılınca burnun geniş gözükmesi
  • Burun ucunun düşüklüğü
  • Burun ucunun kalın ve büyük oluşu
  • Burun deliklerinin büyük ve geniş olması
  • Burunun çarpık görünümü
  • Geçirilmiş travmaya bağlı burunda asimetri,
Dinlenme halinde ya da ekzersiz yaparken nefes almada zorlanma tanım edebilirler. Bu operasyonla burnunuzu küçültmek yahut büyütmek mümkündür. Ucunu inceleştirmek yahut kaldırmak, enini daraltmak, yahut burun deliklerinin hal ve büyüklüklerini değiştirmek de muhtemeldir. Tıpkı yaklaşım ile orta bölmenin yani septumun eğriliklerinin giderilmesi ve hava yolunu engelleyen ögelerin düzeltilmesi mümkün olmaktadır. Doğuştan olan rastgele bir form bozukluğu ya da işlevsel kusur da bu operasyon ortasında ele alınabilmektedir.

Her hastanın birbirinden farklı toplumsal ve anatomik özellikleri olduğu sebebi ile hekim ile yapılacak konsültasyon sırasında operasyona yönelik beklentilerin birliktece makül bir seviyede anlaşılması ve mutabık kalınması gerekmektedir.

Operasyon yaşını estetik bir yaklaşım için en az 15 olarak kabul ediyoruz. Adolesan bir kişinin fizik olgunluğunun yanında şahsi olgunluğu da kıymetlidir. Onlardan operasyonu özgürce ve gerçekçi bir beklenti ortasında değerlendirmeleri beklenir. Anne yahut babalarının karar vermesi kâfi değildir.

KONSÜLTASYON

Birinci konuşmamızda sizin genel sıhhatiniz değerlendirildikten daha sonra, size uygun olan cerrahi teknik ve anestezi konusunda bilgilendirme yapılacak. Burun içi ve dışı muayene edildikten daha sonra burnunuzun resmi bilgisayar ortamında incelenecek ve operasyon sonunda nasıl bir manzara amaçlandığı pahalandırılacak. Hem hastanın birebir vakitte cerrahın operasyonu ve beklentileri nasıl algıladıkları konusunda bu bilgisayar çalışması fazlaca değerli ve pahalı olmaktadır. Bu konsültasyon sırasında kuşkuya ve itiraza taban olabilecek her hususta soruların sorulması, karşılıkların anlaşılması kıymetlidir. Operasyonun yapılacağı yer ve maliyeti konusunda da taraflar içinde gerekli açıklamalar ve mutabakatlar bu safhada ele alınacak.

OPERASYON

Buruna yönelik teşebbüsler çoklukla hastanede yatışı gerektirmez. Sağlıklı bir şahısta yatış gerekmezken operasyon sırasında yahut daha sonrasında yatmayı gerektirecek bir durum ortaya çıkabilir. Rinoplasti ekseriyetle bir-iki saat kadar sürmektedir. Genel anestezi altında yapılabileceği üzere, sedasyonla desteklenmiş lokal anestezi altında da yapılabilir. Herkese uygulanabilecek genel bir estetik burun ameliyat usulü yoktur. Kesi burun ortasında yahut açık rinoplasti ameliyatında olduğu üzere dışarıda olabilir. Genel olarak burun içine yapılan kesilerle deri ile altındaki kıkırdak ve kemik üzere dokular birbirinden ayrılır ve daha evvelinde hastaya özel hazırlanmış bir operasyon planı uygulanır. Kıkırdak ve kemiklere müdahele edilerek buruna hal verilir. Burunun kemerini yapan kemik ve kıkırdak modülleri çıkarılır, burun kemikleri birbirine yaklaştırılır ve burun ucundaki kıkırdaklar inceltilerek ve yer değiştirilerek bir daha şekillendirilir. Operasyon sonunda süreksiz bir süre için alçı ateli uygulanır ve burun içine de gerekirse tampon konabilir. Bunların gayesi yeni halin korumasını sağlamaktır.

OPERASYON daha sonraSII

Birkaç gün kadar yorgunluk, baş ağrısı ve yüzde şişme olabilir. Az ölçüde ağrı kesici ve buz uygulaması ile konforunuz artabilir. Bir iki gün ortasında var ise tamponun da alınması ile meskeninizde olağan aktivitelerinize dönebilirsiniz. Birinci haftanın sonunda ateliniz alınacak ve daha yavaşça ve küçük bir pansuman yapılacak. Burnunuzdaki şişkinlik hissi ve ödemin çözülmesi bir ay kadar vakit alabilmektedir. Bundan daha sonra burnunuzun daha natürel bir görünüm kazanmaya başladığını bakılırsaceksiniz

OLAĞANA DÖNÜŞ

Çoklukla bir iki gün ortasında günlük aktivitelerinize ve 1-2 hafta ortasında de işinize dönebilirsiniz. Burnunuz 2 – 3 hafta kadar darbelere karşı hassas olacaktır. Bu müddette darbelere karşı korunmak yerinde olur. Burundaki şislikler birinci ayda süratle inmekte ve altı aylık bir müddetde olağana dönmektedir. Birfazlaca bay ve bayan için rinoplasti operasyonunun sonuçları tatmin edici olmaktadır

BAŞKA TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Rinoplastinin alternatifi ameliyat olmamaktır. Burnun iç kısmında yer alan kimi rahatsızlıklar burunun dış kısmında cerrahiye gerek duyulmaksızın tedavi edilebilirler. Septoplasti üzere havayolu rahatsızlıklarını düzeltmeye yönelik teşebbüslerde de riskler ve komplikasyonlar mevcuttur

BURUN AMELİYATININ RİSKLERİ

Her cerrahi teşebbüs bir kadro riskler içerir. Sizin estetik burun cerrahisinin risklerini anlamanız kıymetlidir. Cerrahi teşebbüste uygulanacak şahsi seçimler risklerin ve kazanılacak faydanın karşılaştırılması kararı elde edilir. Hastaların birçoğunda komplikasyonlar ile karşılaşılmamasına karşın, karşılaşılması muhtemel bu sonuçları anladığınızdan emin olmak için hekiminizle tartışmalısınız.

Kanama: Alışılmış bir durum olmamasına rağmen cerrahi sırasında yahut daha sonrasında görülmesi mümkündür. Ameliyat daha sonrası çok bir kanama olduğunda, kanamayı durdurmak ve biriken kanı (hematom) almak için acil tedavi gerekebilir. Kanama riskini arttırabileceğinden aspirin ve gibisi ilaçları ameliyat öncesi 10 gün mühlet ile kullanmayınız.

Enfeksiyon: Bu ameliyat daha sonrasında enfeksiyon ekseriyetle beklenmez, nadiren de olsa enfeksiyon gelişecek olursa ek antibiyotik tedavisi yahut cerrahi müdahale gerekebilir.

Nedbe (iz): Her ne kadar cerrahi müdahale daha sonrasında yeterli bir yara güzelleşmesi beklense de deride ve daha derin dokularda olağandışı iz (skar) oluşabilir. Bu iz etraf deriden farklı renkte olup güzel görünmeyebilir. Dikişlerin görünür izler bırakma ihtimali vardır. Ek tedavi gerekebilir.

Tatmin edici olmayan sonuçlar: Estetik burun ameliyat daha sonrasında tatmin olmama mümkünlüğü vardır. Cerrahi tedavi, tatmin edici olmayan görünüm yahut dokunuşla hissedilebilen form bozukluklarına, fonksiyon kaybına yahut burun yapılarında yer değişime niye olabilir.

Uyuşukluk: Estetik burun ameliyatlarından daha sonra, burun derisinin altındaki iskeletten ayrılmasına bağlı olarak hudut liflerinde meydana gelebilecek zedelenmeler niçiniyle burun derisinde kalıcı uyuşukluk gelişimi muhtemeldir, fakat bu durum her vakit gelişmez.

Asimetri: Olağan yüz asimetriktir. Estetik burun ameliyatları daha sonrasında iki taraf içinde farklılık olabilir.

Kronik ağrı: Estetik burun ameliyatlarından daha sonra kronik ağrı hayli az bir komplikasyondur.

Deri hastalıkları ve deri kanserleri: Rinoplasti burnun iç ve dış yapılarının yeniden şekillendirilmesini sağlayan cerrahi bir teşebbüstür. Deri rahatsızlıkları ve deri kanserleri bu ameliyattan bağımsız olarak oluşurlar.

Allerjik tepkiler: Kullanılan bantlara, dikiş gereçlerine ve topikal preparatlara lokal alerji geliştiği bildirilmiş olaylar fazlaca seyrek olarak vardır. Daha önemli olan sistemik tepkiler ameliyat sırasında yahut daha sonra kullanılan ilaçlarla değişebilir. Allerjik tepkiler ek tedavi gerektirebilir.

Geç güzelleşme: Kırıkların ayrılması yahut güzelleşmenin gecikmesi mümkündür. Burundaki birtakım alanlar olağandışı yahut yavaş güzelleşebilir. Ciltteki kimi bölgeler kaybedilebilir. Güzelleşmeyen dokuyu temizlemek için sık pansuman uygulanması yahut cerrahi teşebbüs gerekebilir.

Uzun devirdeki tesirler: Burun görünümünde daha sonradan olan değişimler, burun cerrahisi ile ilgili olmayan yaşlanma, güneş tesiri ya da öbür niçinlerden kaynaklanabilir. Gelecekte cerrahi yahut öteki tedaviler gerekli olabilir.

Burun septum perforasyonu: Cerrrahi, burun septumunda delik oluşumuna niye olabilir. Bu durum azdır. birebir vakitte, şayet oluşursa burun septumundaki deliği kapamak için ek bir cerrahi tedavi gerekebilir. Kimi olaylarda bu komplikasyonu düzeltmek mümkün olmayabilir.

Burun Havayolu Değişiklikleri: Burun faydalanmaları kararında havanın burundan olağan geçişini etkileyebilen değişiklikler oluşabilir. Bu sorunları düzeltmek için ek cerrahi gerekebilir.

Anestezi: Hem lokal birebir vakitte genel anestezi risk içermektedir. Sedasyon ya da cerrahi anestezinin tüm çeşitlerinde komplikasyonlar, faydalanma ve hatta vefat mümkündür.

Operasyon daha sonrasında etrafınızdan size olumlu ya da olumsuz tepkiler gelebilir. Kritik yapanlar olacaktır. Hatta siz de yeni halinize alışmakta zorluk çekebilirsiniz. Bu hallerde sizi operasyona iten niçinleri hatırlamanız ve şuurlu olarak bunu istediğinizi bilmeniz bu sıkıntı devirde en âlâ tahlil olacaktır. Şayet beklentileriniz gerçekleşmiş ise sabırla güzelleşmeyi beklemelisiniz.

EK CERRAHİ TEŞEBBÜS İHTİYACI

Üstte belirtilen risk ve komplikasyonlar yanında rinoplasti operasyonunun sonuçlarını etkileyebilen diğer niçinler de olabilmektedir. Tıp yahut cerrahi süreçler mühendislik bilimleri kadar katılık içermezler. Bu yüzden operasyon sonunda düzgün bir sonuç almak amaç olmakla birlikte bu gaye, bilinen ayrıntıların ışığında yalnızca akılcı bir niyet tabir etmektedir ve bir garanti olarak algılanamaz. Ender olmakla birlikte düzgün sonuç almak için ek cerrahi teşebbüs gerekebilir. Ek cerrahi için doktor fiyatı haricindeki harcamalar hastanın sorumluluğundadır.
 
Üst