Kim ve Putin'in avantajı

Tepekoylu19

Global Mod
Global Mod
Orada Güney Kore'deki kriz 'sadece' Seul'le ilgili değil ancak bunun ulusal kurumsal sınırların çok ötesinde yansımaları olması kaçınılmazdır. Sıkıyönetim yasasının yürürlüğe girmesi, Başkan Yoon Suk Yeol'un dönüşü ve şimdi de görevden alınma hayaleti durmak bilmeyen uzun bir dalgadır 38. paralel civarında, ancak Avrupa'ya ve özellikle Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa ulaşabilir.

Newsweek'e konuşan ofisinden bir yetkili, Güney Kore Devlet Başkanı'nın sıkıyönetim ilanının Kuzey Kore'nin yakın bir saldırısı korkusundan değil, iç siyasi durumdan kaynaklandığını söyledi. devleti “esasen iç bir durum” motive ediyordu. Hükümeti her zamanki gibi yönetemeyeceğine inanıyordu.

Ancak Salı günkü sürpriz duyurusunda Yoon, sıkıyönetim yasasının “Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı” amaçladığını söyledi. Ancak cumhurbaşkanının gerekçeleri ne olursa olsun, bunun yansımaları yalnızca ülkeyi etkilemeyecek.

Sonuçlar: Pyongyang ve Moskova için avantaj



Aslında Salı günkü olaylar Güney Kore'de 1980'lerden bu yana benzeri görülmemişse ve Yoon'un kararı şu şekilde algılandıysa: “Güney Kore demokrasisi için derinden endişe verici” büyük bir şok – Londra'daki Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu'nda siyaset ve uluslararası ilişkiler doçenti Chris Deacon'un yorumuna göre – sonuçlar ve avantajlar Pyongyang ve Moskova'nın lehine sonuçlanabilir.

Kore Yarımadası'nda Kuzey ve Güney arasındaki gerginlikler yıl içinde daha da kötüleşti. Kuzey Kore onlarca yıldır sürdürdüğü uzlaşma politikasını resmen geri çekti, Güney ile olan önemli transit bağlantılarını havaya uçurdu ve sınıra çöp dolu binlerce balon gönderirken, Güney Kore de rejim karşıtı propagandayla kuzeyi hedef aldı.


İki ülke teknik olarak hâlâ savaş halinde ve 1953'te Kore Savaşı'nın sona ermesine işaret eden ateşkesten bu yana da savaş halindeler. Güney Kore, Pyongyang'ın Moskova ile giderek yakınlaşan ilişkisinden, Kremlin'in Kuzey Kore'nin konvansiyonel ve nükleer silah programlarına sağladığına inanılan yardımdan ve binlerce Kuzey Kore askerinin Ukrayna'ya karşı Rusya adına savaşma deneyiminden korkuyor.. Bu noktada Yoon'u sıkıyönetim ilan etmeye iten itici gücün tam olarak ne olduğunu söylemek zor, ancak Brookings Enstitüsü'nün Asya Politika Çalışmaları Merkezi'nden kıdemli araştırmacı Andrew Yeo “mantık uluslararası olmaktan çok yerel” dedi. Washington, DC.

Londra King's College'da uluslararası ilişkiler profesörü Ramon Pacheco Pardo, muhalefetin Ulusal Meclis'teki hakimiyeti ve başkanın “kendi partisiyle kötü ilişkileri” nedeniyle bunun Yoon açısından “siyasi bir hata” olabileceğini söyledi. “Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkiler açısından, Güney Kore halkının buna şiddetle karşı çıkması nedeniyle bu karar Başkan Yoon'un konumunu önemli ölçüde zayıflatacaktır. Dolayısıyla Washington, liberal ve muhafazakar partilerin birleşmesi halinde siyasi olarak ayakta kalamayacak olan zayıflamış Yoon'la uğraşmak zorunda kalacak”.


Pyongyang, Pekin ve Moskova'daki liderler muhtemelen Seul'deki gelişmeleri izliyor ve bölgedeki ABD gücünün önemli bir kalesinin olası zayıflamasına karşı alarm veriyorlar ve Artık tüm gözler, siyasi kaosu kendi lehine kullanma niyetinde olabilecek Kuzey Kore'de.. Emekli ABD'li Albay Cedric Leighton CNN'e verdiği demeçte, “Güney Kore'deki herhangi bir istikrarsızlığın Hint-Pasifik politikalarımız üzerinde büyük etkileri vardır.” diyerek ülkedeki ABD birliklerinin Kuzey Kore'ye karşı acil bir savaş senaryosu için donatıldığının altını çizdi. . “Güney Kore'de istikrar ne kadar az olursa, siyasi hedeflerimize ulaşmamız o kadar kötü olur.”

Ukrayna için olası sonuçlar



Ancak Ukrayna açısından olası sonuçlarına dönecek olursak, Güney Kore'deki siyasi çalkantıların yaşandığı gece, Çin'le birlikte Rusya ile ittifakını güçlendiren Kuzey Kore karşısında yaratabileceği önemli sonuçlar açısından büyük bir potansiyel taşıyor. CNN, ABD ile Güney Kore arasındaki ittifakın her iki ülke için de bölgede barışın temel direği olduğunu yazıyorKuzey Kore, yasadışı silah programıyla Güney Kore ve ABD'yi tehdit etmeye devam ediyor. Kuzey Kore'nin Rusya ile ortaklığını yoğunlaştırmasından bu yana tehdit daha da vahim hale geldi Moskova'nın Ukrayna'ya karşı savaşını desteklemek için mühimmat, füze ve asker gönderiyor.


Yoon hükümeti geçtiğimiz günlerde, Kuzey Kore birliklerini Ukrayna'ya göndermenin, doğrudan ölümcül silahlar sağlamadığı, savaştan zarar görmüş ülkeye sağladığı askeri desteğin düzeyini yeniden değerlendirmesine neden olabileceğini söyledi. Yoon için sonuç ne olursa olsun, tüm bunlar mevcut siyasi durum için uluslararası riskleri artırıyorBirleşik Krallık'taki Oxford Üniversitesi'nde siyaset profesörü olan ve esas olarak Kore Yarımadası'na odaklanan Edward Howell'e göre. “Güney Kore'nin Ukrayna'daki savaşa olan ilgisinin önem kazandığı bir dönemde, Kuzey Kore'nin tam teşekküllü katılımı göz önüne alındığında, Seul'ün müttefikleriyle işbirliği iç bölünme nedeniyle engellenemez” dedi.


Bu arada Rusya'nın Seul büyükelçisi, her halükarda Seul'ün yakın gelecekte Kiev'e silah göndermesinin pek olası olmadığını söyledi Georgy Zinoviev. Rossiya-24'e verdiği röportajda, “Güney Kore siyasetindeki dramatik gelişmeler göz önüne alındığında, Kiev'e yardım konusu yakın gelecekte bir tartışma konusu olmamalıdır” dedi. Kuzey Kore askerlerinin Rus güçleriyle birlikte Ukrayna cephesine gönderileceği haberi sızdırıldıktan sonra Seul, Kiev'e doğrudan silah gönderilmesini artık göz ardı etmedi. Şimdiye kadar Seul, Polonya gibi müttefik ülkelere malzeme tedarik ediyordu. Diplomat, Güney Kore'nin Ukrayna'ya doğrudan silah sevkiyatının “ikili ilişkilerin çökmesine” neden olacağını da sözlerine ekledi.




Ayrıca okuyun
 
Üst