Meme kanseri, 8 yıl içinde tanı konulduktan sonra kadınların +%20'si hayatta kalıyor

Tepekoylu19

Global Mod
Global Mod
İtalya'da meme kanseri teşhisi konulduktan sonra yaşayan kadınların sayısı sekiz yılda %20 arttı (2015'te 692.955'ten 2023'te 834.200'e). Erken tanı ve tedavilerdeki ilerlemeler bu önemli sonuca katkıda bulunmuştur. Cerrahi sonrası kemoterapinin gerçekten faydalı olduğu erken evre hastalığı olan hastaları ve tedavinin hormonal olarak yeterli olduğu vakaları tespit edebilen genomik testler için her yıl yaklaşık 13 bin potansiyel adayın olduğu tahmin edilmektedir. Ancak tahminlere göre İtalya'da 2024 yılında yalnızca 9.000 test yapılacak. Üç yılı aşkın bir süredir bu gen profili testleri İtalya'nın 21 bölgesel sağlık sisteminin tamamında mevcut ve ücretsiz, ancak Yarımada'nın belirli bölgelerinde bunlara erişimde hala zorluklar yaşanıyor. Bu moleküler analizlerin önemi ve uygun kadın sayısının artırılması ihtiyacı konusunda kurumlar, klinisyenler ve hastalar arasında farkındalığı artırmak amacıyla genomik testlerle ilgili ilk gözlemevi açıldı. Bu, Aiom Vakfı tarafından koordine edilen ve Roma'da sürmekte olan İtalyan Tıbbi Onkoloji Derneği'nin (Aiom) 26. Ulusal Kongresi'nde düzenlenen basın toplantısında sunulan gerçek bir çalışma masasıdır.

Aiom Vakfı başkanı Saverio Cinieri, “Gözlemevi'nin ilk girişimi, Bölgesel Kurumlar ve hastanelerin Genel Müdürlükleri için bir pozisyon belgesi, yani 2025 ortasına kadar hazır olacak bir kılavuz belgedir” diyor. 2021 yılına kadar Avrupa'nın geri kalanında on yılı aşkın bir süredir konsolide edilen bu moleküler analizlerin kullanımında, diğer ülkelerde benimsenen uygulamalarla karşılaştırıldığında hala önemli bir gecikme yaşıyoruz. Kemoterapinin uygunsuz kullanımındaki azalma, klinik bir faydaya dönüşüyor. Aşırı tedaviye ve buna bağlı toksisite riskine artık maruz kalmayan hastaların tedavi edilmesi, gereksiz kemoterapi uygulanmamasının yanı sıra binlerce kadının kaygı ve acı ve rahatsızlık yükünün azaltılması, Aynı zamanda, klinisyenlerin de uğraşması gereken temel bir unsuru temsil eden sağlık harcamaları üzerinde olumlu bir etkiyi de belirler. Kemoterapi kürlerinin ortalama maliyeti aslında her hasta için 7.000 Euro'nun üzerindedir. Öte yandan genomik testler, kemoterapinin gerekli olduğu ve bu analizler olmadan uygulanamayacak hastaların belirlenmesine yardımcı olabilir. Gözlemevi, genomik testlerin daha geniş ve daha bilinçli kullanılmasına ve bunların daha iyi bilinmesine katkıda bulunmak istiyor. Video röportajlar ve talk showlarla da sosyal bir kampanya oluşturulacak.”

2023 yılında İtalya'da 55.900 yeni meme kanseri vakası tahmin edildi; bu, tüm nüfusta en sık görülen vakaydı. 5 yıllık hayatta kalma oranı %88 olan hastalığın tedavisinde önemli ilerleme kaydedildi.


Aiom ulusal yönetim kurulu üyeleri Giuseppe Curigliano ve Nicla La Verde şöyle açıklıyor: “Ancak, özellikle hormon reseptörü pozitif karsinomu olan kadınlarda, ilk teşhisten 20 yıl sonra bile meme kanserinin nüksetmesinin meydana gelebileceği dikkate alınmalıdır.” Ameliyat sonrası uygulanan kemoterapi tedavisi, tekrarlama riskini azaltır ve uygulanıp uygulanmayacağı kararı geleneksel olarak hastanın ve tümörün özelliklerine göre verilirken, Her2 proteini eksprese eden meme kanserleri ve üçlü- Mevcut tedavilerde hedef olarak kullanılan reseptörlerden (östrojen, progesteron, Her2) herhangi birini sunmayan negatif olanlar için adjuvan kemoterapi sıklıkla gereklidir ve östrojen reseptörlerini eksprese eden ancak Her2 proteinini eksprese etmeyen tümörlerde faydası açıktır. Avantajı Hormon tedavisine adjuvan kemoterapinin eklenmesi bazı durumlarda tartışmalıdır.”

Meme kanseri vakalarının yaklaşık %70'i luminaldir, yani östrojen reseptörlerini ifade ederler ancak Her2 proteinini (ER+/Her2-) ifade etmezler. “Ameliyattan sonra – devam ediyor Cinieri – sistemik tedavi, düşük riskli olduğu düşünülen vakalarda hormonal tedavinin kullanılmasını veya yüksek risk varlığında hormonal tedaviye adjuvan kemoterapinin eklenmesini içerir. 'Orta' riskte lümen hastalığı nüksü Bununla birlikte, kemoterapinin ne zaman bırakılmasının mümkün olduğu veya bunun yerine ne zaman uygulanmasının gerekli olduğu konusunda önemli terapötik belirsizlik vardır. Dolayısıyla genomik testlerin önemi”.

Meme kanserine uygulanan genomik, meme tümörü dokusunu karakterize etmemize ve ameliyat sonrası nüks olasılığını ve tedavilere yanıtı tahmin etmemize olanak tanır. Milano'daki Irccs Vakfı Ulusal Kanser Enstitüsü Patoloji Bölümü Direktörü Giancarlo Pruneri, “Anatomik patologlar, tümörlerin moleküler karakterizasyonu sayesinde en iyi tedaviyi seçme konusunda Meme Ünitesi'nin multidisipliner ekibini destekleyebilirler” diye altını çiziyor. Genomik testler, hormon reseptörü pozitif ve Her2 negatif meme kanseri fonksiyonuna sahip kadınlarda prognozun ve hormon tedavisine adjuvan kemoterapinin eklenmesinden faydalanma olasılığının prognostik ve prediktif değerinin değerlendirilmesinde faydalıdır. En fazla sayıda destekleyici bilimsel kanıt onkogeni ve 5 referans genini içeren multigenik test”.


Oncotype DX, Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (Asco), Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği (Esmo), St. Gallen Uluslararası Meme Kanseri Derneği gibi prognostik ve öngörücü kapasitesi açısından en önemli uluslararası ve ulusal kılavuzlarda belirtilmektedir. Konferans ve Ulusal Kapsamlı Kanser Ağı (NCCN).

Aiom ulusal yönetim kurulu üyesi Tiziana Pia Latiano, “Erken evre meme kanserine ilişkin Aiom Kılavuzlarında, ameliyat sonrası adjuvan kemoterapinin gerçek yararlılığının daha fazla tanımlanmasının gerekli olduğu belirsiz vakalarda genomik testlerin endike olduğu sonucuna varıyor. Klinik, histopatolojik ve enstrümantal radyolojik sınıflandırma sonrasında pozitif hormon reseptörleri ve Her2-negatif olan, erken evrede (evre I-IIIA) meme kanserinden etkilenen hastalar için hormon tedavisi, ayrıca Aiom Kılavuzlarında genomik reçetede vurgulanmaktadır. testler, herhangi bir adjuvan kemoterapinin endikasyonu, uygulanması ve takibi için hastadan sorumlu meme merkezlerinin multidisipliner ekibi tarafından, uygun şekilde bilgilendirilmiş, hastanın ifade ettiği tercihler dikkate alınarak gerçekleştirilir. Genomik testlerin kullanılmasında geç kalınması Gözlemevi'nin amacı, bunların kullanımında halen mevcut olan boşlukları ve bölgesel farklılıkları doldurmaktır.”
 
Üst