Noktalama Çalışması

Romalılar

Global Mod
Global Mod
TDK‘da küçük boyutlarda işaret ve benek anlamına gelen nokta, bir çizim tekniğinde de kullanılır. Bu tekniğe noktalama denir. Bir önceki yazımızda bahsettiğimiz perspektiften farklı olarak noktalama çalışması tekniğinde sadece noktalar kullanılır.

İlk bakışta, noktalı çizimler basit görünebilir. Bununla birlikte, bunlardan birini yapmak, onlar hakkında birkaç önemli şey öğrenmenizi gerektirir. Noktaları oluşturmak çok zaman ve sabır gerektirir. Noktalama, daha önce hiç bir resim çizmemiş olsanız dahi güzel bir resim oluşturmanın basit bir yoludur. Noktalı çizimler oluşturmanın birçok yolu vardır, ancak çiziminizin desenine, kullanmayı seçtiğiniz malzemeye ve elde etmek istediğiniz sonuca bağlı birkaç kural bilmeniz de gerekir.

Noktalama Çalışması Nedi
Nokta boyutsuz bir tasarım elemanıdır. Yer belirleyici bir izdir. Nokta açık, koyu, büyük, küçük, dağınık, planlı, yan yana gelerek çizgi, eşit aralıklarla kullanılacak olan noktalar yüzey oluşturabilecek etkinlikte kullanılabilir. Nokta tek başına bir şey ifade etmez. Noktaların boyutları, konumları ve ışık ve renk değişiklikleri ile çok zengin bir görüntü elde edilebilir. Bu işleme nokta çalışması denir. Birçok çizim üzerinde çalışırken, stratejinizi planlayabilmeniz için son görüntü hakkında bir fikir edinmeniz önemlidir. Noktalı çizimler üzerinde çalışırken durum böyle değildir. İstediğiniz kadar hata yapabilir ve bunları kolayca düzeltebilirsiniz. Bazen bu hataları çizimi daha ilginç hale getirmek için de kullanabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?
Noktalama çalışmasına çizimini yapacağınız cismin fotokopisini çıkartmakla başlayınız. Fotokopi kağıdını na bantlayıp, üzerine çizimi yapacağınız boş bir kağıdı da bantlayın. Işıklı çizim masasına alternatif olarak bir pencere de kullanabilirsiniz. Boş kağıda yansıyan resmin üzerinden çizime başlayabilirsiniz. Resmin koyuluğuna ve açıklığına dikkat edip noktaları koyarsanız daha güzel bir çalışma ortaya çıkacaktır.

Unutmayın, nokta ile çalışırken genel bir kural her zaman en açık tonlarla ve en büyük noktalarla başlamaktır. Ayrıca, bir bölümdeki bir noktayı doldurmak ve başka bir bölüme geçmek yerine, bir bütün olarak çizim üzerinde çalışmak, nokta gruplarını renklendirmek her zaman daha iyidir.
 
Üst