Prezervatif modası geçti, kız ve erkek çocukları tarafından nadiren kullanılıyor: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar alarmı

Tepekoylu19

Global Mod
Global Mod
“Hayır, asla prezervatif kullanmam, ihtiyacım yok.” “Ama karşımdaki kişiye neden güveneyim ki?” Güvenli seks? Moda değil, rahatsız edici. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma korkusu, sonuçlarını düşünmeden zevk tüketme kaygısıyla bastırılıyor. O zaman, resmi verilere göre “HIV, bel soğukluğu, frengi ve klamidya gibi enfeksiyonların artışta olması” önemli değil. Şu anda prezervatif yoksa, önemli değil. Adnkronos'un gençler arasında prezervatif kullanımına ilişkin anketinden çıkan sonuç bu. Birçoğu kullanıyor, ancak çok fazlası, beklenmedik bir hamilelikten daha fazla endişe duyan ve gerekirse daha sonra kontrol yaptırmaya daha meyilli olan partnerlerinin onayıyla bile satın almıyor.

Italcondoms satış istatistikleri bunu doğruluyor. İstatistiklere göre 17-34 yaş aralığındaki kişilerde prezervatif satın alımı azalıyor. Bu, yetişkinler arasında yaz mevsimine denk gelen satın alımlardaki artışla ve röportaj yapılan kişilerin de söylediği gibi özellikle “kaçamakla” ilgili olarak yaşanan artışla çelişiyor.

“Nişanlıyım ve kız arkadaşımla kullanmıyorum – diyor Vincenzo, 23 – Ama ekstra bir fırsatım olduğunda kendimi koruyorum”. “Rahatsız edici olduğu için asla kullanmıyorum, o zaman karşımdaki kişiye güveniyorum”, diye tekrarlıyor Fabio. “Her zaman prezervatif takıyorum – diyor Giacomo – Diğer kişinin kiminle olduğunu bilmediğim için hem hastalıkları hem de istenmeyen gebelikleri önlemek istiyorum, ayrıca 22 yaşında baba olmak istemiyorum”. “Korku mu? Her zaman biraz risk vardır – diyor Daniele, 21 – ama bu durumlarda olduğunuzda bunu düşünmüyorsunuz. Dikkatliyim, hadi ama”. Yani, hastalık kapma riski almaya istekli olduğumuz bir şey. Röportaj yapılanların çoğuna göre daha korkutucu olan şey, beklenmedik bir gebelik olasılığı. “Eh – Daniele doğruluyor – bu biraz daha büyük bir sorun olurdu”.

Tüm bunlar, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin 2024'te “Avrupa genelinde cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardaki endişe verici artış” ışığında Haziran başında başlattığı uyarıya rağmen. Adnkronos'a göre veriler İtalya'da da “büyük ölçüde artıyor” Anlaids Lombardia başkanı bulaşıcı hastalık uzmanı Andrea Gori'ye selamlar. “İstatistikler bunu birkaç yıldır açıkça söylüyor.” Uzmanlar, “Klamidya, bel soğukluğu, frengi”nin arttığını söylüyor.

Dikkatsizlik, çoğu zaman pervasızlık, görüşülen kişiler arasında bile, 19 ila 32 yaş aralığındaki örneklem, sık kontrollere daha yatkın olduklarını söylüyor. “Ben şahsen kullanmıyorum – diyor Gaia, bir elinde bir kadeh şarap, diğer elinde bir sigara – ama her altı ayda bir test yaptırıyorum”. “Kullandım ve sonra latekse karşı intoleransım olduğunu keşfettim – diyor Alessia, 25 – Papilloma virüsü için bir operasyon geçirdim ve aşı oldum çünkü bunun için prezervatif gerekmiyor”.

“Elbette yaz döneminde, özellikle haziran-ağustos döneminde, eylül de dahil olmak üzere – İtalyan şirketi EC Industries srls'den Italcondoms markası altında prezervatif üreten Adnkronos/Labitalia'ya açıklıyorlar – satışlarda %40'a varan bir artış var. Bunun istisnası, prezervatifleri giderek daha az kullanma eğiliminde olan 17 ila 34 yaş arasındaki genç yaş grubudur. Ve bu, Sağlık Bakanlığı'nın yaz döneminde vakalarda artış olduğunu gösteren cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara ilişkin verilerinden görülebilir”, diye açıklıyorlar şirketten.

Prezervatif kullanımını engelleyenler çocukların kendileridir: “Bana bunları kullanmamam söylendi – diyor Martina – belki de doğru zamanda kendilerini düzenleme yetenekleri konusunda bana güvence veriyor. Ama asla pes etmedim, eğer isterlerse öyledir, aksi takdirde hiçbir şey yapılmayacaktır diye cevap veriyorum. Ve işe yarıyor” diye ekliyor gülümseyerek. “Kullanmak istemedikleri zaman – diye yankılanıyor 31 yaşındaki Giulia, arkadaşlarıyla Trastevere'deki bir restoranda masada – hiçbir şey hissetmediklerini, prezervatife karşı hiçbir hassasiyetleri olmadığını söylüyorlar”.

“Genellikle kullanıyorum, çoğunlukla hasta olmaktan korktuğum için,” diye açıklıyor 28 yaşındaki Diana, “Ama bazen aptalca şeyler yaptım.” “Erkek arkadaşım ve ben hiç kullanmıyoruz,” diye ekliyor Alessandra. “İlişkimizin başında testleri yaptırdım ve biraz çapkın olduğu için ona da yaptırdım… Her şey yolundaydı, bu yüzden bundan kaçınabiliriz. Sonra, tabii ki, beni aldatmamasını umuyorum.” “İki yıldır onsuz yapmıyorum. 19 yaşında HIV'den ölmek istemiyorum. Beklenmedik gebelikler mi? Kancadan atlamak beni hiç hayal kırıklığına uğratmadı,” diyor 24 yaşındaki Giuliano, Roma'da tatilde. (Silvia Mancinelli tarafından)