Putin ve ölüm ekonomisi, Rusların Ukrayna'ya düşmesi bir anlaşmadır

Tepekoylu19

Global Mod
Global Mod
Orada Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş artık sadece siyasi bir mesele değilgüvenlik veya ideolojik. Ancak Ruslar için ekonomik bir avantaj. Wall Street Journal'ın aktardığına göre ekonomist Vladislav Inozemtsev, “Cepheye gitmek ve bir yıl sonra öldürülmek, (ülkenin birçok bölgesinde) bir geleceğe sahip olmaktan ekonomik açıdan daha avantajlıdır” dedi. Inozemtsev ayrıca bu fenomeni tanımlamak için bir terim de tanıttı: “ölüm ekonomisi”, ölüm ekonomisi.

“Sevilen birini kaybetmek büyük bir trajedi, aşılamaz bir boşluk. Ama bazıları zar zor yaşıyor ve votkadan ya da başka bir şeyden öldüklerinde neden öldükleri belli değil. Oğlunuz yaşadı, anlıyor musunuz? Kasım 2022'de cephede öldürülen bir adamın annesiyle konuşan Putin, “Hedefimiz” dedi.

Askerlere yüksek maaş ve ikramiye, ölenlerin ailelerine tazminat


Hükümet yeni askerlere yüksek maaşlar ve ikramiyeler sunuyor. Ülkenin en fakir bölgelerinden bazılarında ücretler en zengin bölgelere göre beş kat daha yüksek. Tuva bölgesinde ortalama banka mevduatı Ocak 2022'den bu yana yüzde 151 arttı. Altay'da halka açık yerlerden elde edilen gelirler bu yıl yüzde 56 oranında artarken, ülke ortalaması yüzde 9 oldu. Geçtiğimiz Ekim ayındaki savaşta 1.719 Buryat kökenli asker hayatını kaybetmişti. Ancak savaşın ilk aylarındaki protestoların ardından halk olanları kabul etti: Ocak 2022'den bu yana banka mevduatları yüzde 81 arttı. Bu yıl sivil inşaat faaliyeti, ulusal ortalama iki artışa kıyasla yüzde 32 arttı.

Cephede ölenlerin aileleri devletten yüksek tazminat alıyor. Rus ekonomist, bir yıl boyunca cephede savaştıktan sonra öldürülen 35 yaşındaki bir gencin ailesinin, asker maaşı ile tazminatı arasında 14,5 milyon ruble yani 150 bin dolar aldığını hesapladı. Ülkenin bazı bölgelerinde 60 yaşına kadar sivil olarak çalışarak kazanacağından çok daha fazlasını kazanıyordu. Aileler ayrıca başka tazminat ve sigorta da alabilirler.

Savaş Rus toplumunu ve ekonomisini nasıl değiştiriyor?


Geçtiğimiz haziran ayına kadar cephede öldürülenlerin ailelerine yapılan ödemeler yılda 30 milyar doları buluyordu. Savaşın Rus toplumunu ve ekonomisini nasıl dönüştürdüğünün bir göstergesi. Viyana'daki Uluslararası İktisat Çalışmaları Enstitüsü'nden bir başka ekonomist Vasily Astrov, “Bu, geri kalmış durumdaki çoğu insanın hayatları boyunca asla göremeyeceği bir para, dolayısıyla birçoğunun bunu kabul ettiği açık” dedi.

İşgalden bu yana Kremlin, Batı yaptırımlarının bazı sonuçlarını etkisiz hale getirerek askeri harcamaları Sovyet seviyelerine çıkardı. Askeri fabrikalar yorulmadan çalışıyor ve çalışanlarına yüksek ücret garantisi veriyor. Ayrıca, ülkenin en sıkıntılı bölgelerinde öldürülenlerin ailelerine verilen ve sürekli bir acemi akışını garanti eden tazminatlar sayesinde, 1995'ten bu yana hiç ulaşılmayan düzeylere ulaşıldı.

Ukrayna'daki savaş, silahlı kuvvetlerde hizmet etme algısını da değiştirdi. Bu sadece sizin ve ailenizin gelirini arttırmakla ilgili değil, aynı zamanda sosyal statünüzü de arttırmakla ilgili. Örneğin hükümet, gazileri bürokratik aygıtlara dahil etmek için “kahramanların zamanı” programını başlattı.

Askerler cepheden döndüklerinde okullarda ders vermek üzere çağrılır. Vladimir Putin, siyasette daha kolay bir kariyer yolundan yararlanan “yeni elit” askerlerden söz ediyor. Bağımsız araştırma merkezi Levada, ülkenin doğru yöne gittiğini düşünen Rusların yüzdesinin arttığını bildirdi.

Rusya'nın Uzak Doğu'sunda bir bölgenin valisi bir toplantıda şunları söyledi: “Genç şunu anlamalı: Bu doğru, babanız kahramanca bir eylemi gerçekleştirdi ve öldü. Ama bu kahramanca eylem sayesinde bir daireniz var. Savaş çocukları daha vatansever kılıyor.” savaştan etkilenen küçüklere yönelik desteği teşvik etmek.

Rusya'da savaşın başlangıcından bu yana 600 bin, ölü-yaralı olmak üzere Ekim ayında günde 1.500 kişi hayatını kaybetti. Hükümet, cepheye gönderilen askerlere ayda 210.000 ruble, yani 2.140 dolar teklif ediyor; bu maaş, 75.000 ruble olan ulusal ortalamanın oldukça üzerinde bir maaş. Savaş alanındaki taarruz operasyonlarına ve savaşlara katılanlara başka bonuslar da veriliyor. Bölgesel hükümetler de ödeme sağlıyor. Sonuç olarak, İngiliz istihbarat tahminlerine göre Moskova her gün bin kişiyi askere almayı başarıyor. Geçtiğimiz Haziran ayında sona eren yılda kamu harcamalarının yüzde 8'ini oluşturan devlet ödemeleri, kamu açığını artırdı, dolayısıyla enflasyon, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yüzde 21'lik rekor bir seviyeye yükseltmesine neden oldu. İşe alım sayısının yüksek olması, şoför ve işçi arayan şirketler için bir boşluk yarattı.




Ayrıca okuyun
 
Üst