Rogue Valley, Yemek Cenneti Olmaya Hazırdı. Sonra Yandı.

Bakec

New member
ASHLAND, Ore. — Sarah Cook, Teksas’tan ayrılmaya karar verdiğinde ülkü yeni evini hayal etti. Hayal ettiklerini arkadaşlarıyla paylaştı: Austin’de pandemi sırasında kapanan altı kişilik bir omakase restoranı olan Kyōten Sushiko’da yaptığı sanatsal, karmaşık yiyecekler için doğal güzellik, daha yavaş bir tempo ve bir izleyici kitlesi sunan küçük bir şehir.

Bayan Cook, “Daha adını bile duymadan Ashland’ı tarif ediyordum” dedi.

Haziran ayında, 21 bin nüfuslu bu şehirde 20 kişilik bir restoran olan ve “pek çok yönden mükemmel” olarak tanımladığı Nama’da şef olduktan sonra hayali gerçek oluyor gibiydi.

Ancak, “dışarısının turuncu olduğu bir gün vardı ve külün düştüğünü görebiliyordunuz” diye hatırladı.

“Kıyamet gibiydi” dedi.


Bu bölünmüş ekran – bir yanda cennet, diğer yanda felaket – burada, yiyecek topluluğunu bir geçiş ve yenilik dönemine iten Rogue Valley’deki huzursuz bir gerilimi gösteriyor.

1989’da Charlene ve Vernon Rollins tarafından açılan New Sammy’s Cowboy Bistro’nun eski sitesi. Almeda yangını hem etkili restoranı hem de Rollinses’lerin evini yok etti. Kredi… New York Times için Joe Kline

Bölgeyi Batı’nın daha ünlü mutfak destinasyonlarına rahat bir alternatif haline getirme vizyonu, dinamik restoran ve şarap sahnelerinin ortaya çıkması ve turizmin geri dönüşü sayesinde gerçekleşme eşiğinde görünüyor.

Ancak iklim değişikliği bu vizyonun en heybetli tehdidi haline geldi – Oregon Orman Bakanlığı’na göre, iki yıl önce Almeda yangını vadiyi aşıp 3.000’den fazla işyerini ve evi yok ettiğinde trajik bir şekilde yadsınamaz hale gelen bir tehdit. 8 bin 500 kişi evsiz kaldı.

Ashland, şarap imalathanelerinin, çiftliklerin ve meyve bahçelerinin bol olduğu Rogue Valley’in kültürel başkentidir. Alevlerin bölgeyi tehdit etmediği yıllarda bile, duman, başka yerlerde çıkan yangınlardan rüzgarla taşınan ve dağların vadide hapsolduğu ve atmosferdeki daha yüksek sıcaklıklar ile çok yıllık bir sorundur.

Yeni gerçek, vadinin dumansız bir cennet olduğu kısa bir süre önce, bir zamanı hatırlayan yerliler için şaşırtıcı.

Amber Ferguson, Almeda yangın kurbanlarını beslemeye yardımcı olmak için kurduğu bir yardım kuruluşu olan Rogue Food Unites’in direktörüdür. Kalıcı bir varlık haline geldi. Kredi… New York Times için Joe Kline

Ashland’ın yerlisi ve yangın kurbanlarını beslemek için kurduğu yardım kuruluşu Rogue Food Unites’in direktörü Amber Ferguson, “Yangın mevsimlerinin artık bizi etkilememesini bekleyemeyiz” dedi.

2021 yılının Temmuz ayında, dumanın öğleden sonra alacakaranlık varmış gibi göründüğü bir günde Mix Bakeshop’un dışında oturuyordu. Geçen ay, yangınların ikinci yıl dönümü civarında, Bayan Ferguson’un “İki yıl önce olanlardan hâlâ kurtuluyoruz” gözleminde bulunduğunda koşullar yine pusluydu.

Almeda yangını, Ashland’da, Bayan Ferguson’un evinden üç blok ötede başladı, ancak en fazla hasarı komşu kasabalar olan Talent ve Phoenix’te verdi.


Aşırı Hava Durumu Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinin

  • Geri Dönüş Kursu: Uzun zamandır su bolluğuyla şekillenen Hollanda, aniden kuraklıkla karşı karşıya. Nüfusu, güvenliğe giden yolu tasarlamayı umuyor.
  • Su krizi:New Mexico’da binlerce insanı yerinden eden bir mega yangın, bir içme suyu krizine yol açtı – Orman Hizmetleri çalışanlarının bu baharda belirlenen iki yanık kontrolünü kaybettiğinde federal hükümet tarafından yaratılan bir felaketin son bölümü.
  • Duman Kirliliği:Yeni araştırmalara göre, orman yangınlarından çıkan duman son on yılda kötüleşti ve Batı hava kalitesinde Temiz Hava Yasası kapsamında yapılan onlarca yıllık iyileştirmeleri potansiyel olarak tersine çevirdi.
Rogue Food’un ilk görevi, geçici konutlarda yaşayan sakinlere yiyecek sağlamak için çoğu pandemi tarafından kapatılan yerel şefler ve restoranlarla işbirliği yapmak için devlet kurtarma fonlarını kullanmaktı.

Ashland’e taşınmadan önce Portland restoranları Beast ve Toro Bravo’da yönetici olan Bayan Ferguson, “Para bulalım, restoranları hissetelim, çiftliklerden satın alalım, insanları besleyelim gibi güzel bir rüya gibi bir araya geldi” dedi. 2016’da. “Önceden bir dayanıklılık programı ve beslenme programı.”

Angelica Sandoval, geçen ay Almeda yangınının ikinci yıldönümünde giriş yapan Rogue Food’un ilk mobil çiftçi pazarını ziyaret etti. Kredi… New York Times için Joe Kline

Bayan Ferguson, aynı zamanda beş güney Oregon eyaletindeki mevcut ve gelecekteki yangın mağdurlarını beslemek için sözleşmelerle kalıcı bir varlık haline geldiğini söyledi.

Yangınlar, Ashland’den daha az varlıklı ve daha çeşitli olan Talent ve Phoenix’teki düşük gelirli sakinlere orantısız zarar vererek yerel sosyal ve ekonomik eşitsizlikleri açığa çıkardı. Yerel Latin ve Yerli topluluklar için bir savunma grubu olan Coalición Fortaleza, yangında kaybolan evlere uygun fiyatlı alternatifler geliştirmek için çalışıyor. Yerel halk, mobil evlerin değiştirme maliyetlerinin çoğu çiftlik ve konaklama çalışanının olanaklarını çok aştığını söylüyor.

Rogue Food gibi, Fortaleza da yangınlardan sonra oluştu. Misafirperverlik ve tarım işçileri arasında dayanışmayı güçlendirmeye yardımcı olan ve bu süreçte yardım çalışmalarının neler sağlaması gerektiğine dair görüşleri genişleten bir dizi hayır kurumu arasında yer alıyorlar.

Bir Fortaleza organizatörü olan 26 yaşındaki Celines Garcia, Meksika’dan meyve bahçelerinde çalışmak için gelen bir anne tarafından Talent’teki mobil bir evde büyütüldü. Babası yangında evini kaybetti.

Rogue Food, “her zaman oradaymış gibi görünüyor, insanlara yiyecek ve yemek veriyor. Ve hala onlara ihtiyacımız var.”

Bir Rogue Food çalışanı olan Lucas Wedeman, Maria Jimenez’in pazarda ürün seçmesine yardımcı oldu. Bay Wedeman, evi yangından kurtulduktan sonra bir yardım görevlisi oldu. Kredi… New York Times için Joe Kline

Oregon İnsan Hizmetleri Departmanına göre, Ashland bölgesinde 50’den fazla aile geçici konutlarda kalıyor, ancak yardım çalışanları, özellikle yangınların ağırlaştırdığı uygun fiyatlı konut krizinden sarsılan bir işçi sınıfı için, bu sayının yaygın ekonomik acıyı gizlediğini söylüyor. Rogue Food, bu müşterilerle bulundukları yerde buluşmak için yeni bir mobil çiftçi pazarı oluşturdu.


Pazarın ilk çıkışı sırasında, Medford’daki bir fuarda, Rogue Food çalışanı Lucas Wedeman, müşterilerin çantalarını yerel olarak yetiştirilmiş kabak, domates ve daha fazlasıyla doldurmaya yardımcı oldu. Çoğu Fry Family Farm tarafından sağlanan ürünler restoran kalitesindeydi ve bedavaydı.

27 yaşındaki Bay Wedeman, Talent’teki evinin etrafındaki hemen hemen her binayı yakıp kül eden yangınları izledikten sonra yardım çalışmaları yapmaya başladı.

Evimizi kaybetmediğimiz için çok mutluyuz” dedi. “Bu, gönüllü olma isteğimi güçlendirdi.”

42 yaşındaki Flavio Martinez de yangının Phoenix’teki restoranı El Comal Taqueria’yı kurtardığı için aynı şekilde minnettardı. Yangından kısa bir süre sonra Rogue Food’a girmeye başlayan yerel şefler ve lokantacılar arasındaydı. O zamandan beri üçüncü bir El Comal lokasyonunu açtı.

Bay Martinez, “Ben burada büyüdüm,” dedi. “Bu kadar ihtiyaç varken yardım etmemem adil olmaz.”

Rogue Food, vadide akan komünal ruhun ve yaratıcı düşüncenin sadece bir örneğidir.

Flavio Martinez Phoenix, Ore’de El Comal’ın dışında Rogue Food gönüllüsü Bay Martinez, Nisan ayında Meksika restoranının üçüncü yerini açtı. Kredi… New York Times için Joe Kline

Özellikle Applegate Vadisi’ndeki öncü şarap üreticileri, tarihsel olarak Willamette Vadisi’nin gölgesinde kalan güney Oregon şaraplarını kuzeye doğru yükselttiler. Kurak iklimde üzüm yetiştirme teknikleri geliştirme çalışmaları, yakınlardaki küçük ve orta ölçekli çiftliklerde yansıtılıyor.

Kelsey Jacques, geçen yıl Orange Marmelade Farms’ı kurmak için memleketi Michigan’dan taşındı. Toprak ve su için rekabet, özellikle de hızla büyüyen yerel kenevir endüstrisinden kaynaklanan şiddetli rekabete ve birçok yerel çiftçi gibi, dumanın önlendiğinden şüphelendiği açılış sezonuna rağmen, Ashland’de ektiği çeyrek dönümün ötesine geçme konusunda iyimser. gelişen ekinler.

“Burada öğrenebileceğim çok şey var” dedi. “Bu sadece bir bilgi cebi.”

Bayan Jacques’in potansiyel müşteri tabanı, Ashland’de, sıra sıra Siskiyou portakal domatesleri ve tatlı Walla Walla soğanlarından çok uzakta değil. Osteria La Briccola, Kore esintili Miss Yoon ve doğal şarap odaklı Bar Julliet, yerel turizmin önemli bir sürücüsü olan Oregon Shakespeare Şenlik’in pandemi tarafından hala engellendiği geçen yazdan bu yana Ashland’de açıldı.

Carla Guimaraes, 2020’de Covid karantinalarının yoğun olduğu zamanlarda ve yangınlardan hemen önce Santa Barbara, Kaliforniya’dan Ashland’e taşındı. Ertesi yıl, memleketi Brezilya’nın popüler peynir ekmeği olan glütensiz pão de queijo konusunda uzmanlaşmış Vida Baking Company’yi açtı.

Shakespeare Festivali’nin bu yıl tam programına dönmesini dört gözle bekliyordu – sadece açık hava performansları ısı ve duman nedeniyle iptal edildiğinde hayal kırıklığına uğradı.

Bayan Guimaraes, “İnsanlar sokaklardan kayboldu” dedi. Vida’nın işinin bir önceki yıla göre Ağustos ve Eylül aylarında yüzde 25 düştüğünü tahmin ediyor.

Kıdemli bir yerel şef olan Josh Dorcak, Ashland şehir merkezindeki tadım menüsü restoranı MÄS’de deniz tarağı hazırlıyor. Aynı zamanda Nama’nın da sahibidir. Kredi… New York Times için Joe Kline

Başkalarına ait Ashland restoranlarında on yıldan fazla bir süredir yemek pişiren Josh Dorcak, 2018’de 16 kişilik tadım menüsü restoranı MÄS’i açtı. Kaliforniyalı, ilk işinin küçük olmasını, kısmen ekonomik türbülanstan yalıtmak için istedi.

“Bugün gökyüzü mavi, yarın tamamen farklı bir hikaye olabilir” dedi. “Kapatmak zorunda kalırsam, sadece ben ve birkaç kişi için endişelenmem gerekir.”

Zorunlu disiplin, Tokyo’nun izakayaları ve suşi barlarında yapılan sürükleyici bir turdan alınan ilhamla birleştiğinde, Bay Dorcak’ın yemeklerini ve evlat edindiği evi yeniden değerlendirmesine neden oldu.

“Klostrofobik ve küçük hissetmekten ‘Bir saniye, aslında bir şefin hayal dünyasında yaşıyorum’ gibi bir şey oldu” dedi. “Parmaklarımızın ucunda çok şey var.”

Cascadian mutfağı olarak adlandırdığı yemekleri, kavun aguachile ile kaplanmış haşlanmış Pasifik istiridyeleri veya kremalı shiso muhallebi içinde incir gibi hassas, küçük yemeklerde yerel ve bölgesel malzemeleri öne çıkarır.

Bayan Cook, MÄS’in bitişiğinde, Bay Dorcak’ın geçen sonbaharda açtığı 20 kişilik restoran Nama’ya benzer beceri ve tutku getiriyor. Son zamanlardaki bir öğünde, amberjack dilimleri bir parça greyfurt suyu içinde geldi, kuru çiçekler ve Orange Marmelade Farms’tan şifalı otlar ile aşılanmış yağ ile tamamlandı. Çiftliğin sahibi Bayan Jacques, hafta sonları Nama’da masa bekler.

MÄS Cascadian mutfağının yemeklerini çağıran Bay Dorcak, “Aslında bir şefin hayal dünyasında yaşıyorum” dedi. Burada bir deniz tarağı tabağına beyaz balık yumurtası ekledi. Kredi… New York Times için Joe Kline

Cook, “Birisi az önce sahip olduğu havucun harika olduğunu düşünüyorsa, onlara ‘Onu yetiştiren kişiyle konuşun’ diyebilirim” dedi.

Bay Dorcak’a göre, bu ve diğer şeflerin Rogue Valley’e getirdiği yeni canlılık dönemi, Charlene ve Vernon Rollins tarafından inşa edilen bir temele dayanıyor. Çift, 1989’da Ashland’ın hemen dışındaki Talent’te New Sammy’s Cowboy Bistro’yu açtı. Burası Almeda yangını tarafından yok edildi.

Bayan Rollins, Sammy’nin (oğlunun adı verilmiştir) şefiydi ve Bay Rollins, ev sahibi ve şarap garsonuydu; Restoranın ürünlerinin çoğu, Rollins ailesinin de yaşadığı bir dönümlük arazideki bahçelerden geliyordu.

Bay Dorcak, “Buraya gelen gezginleri kültürden neler bekleyebilecekleri konusunda eğitmek için Charlene ve Vernon’a borçluyuz” dedi. Sammy’nin çevresinde büyüyen bambu, Nama’da asılı olan sanat eserlerinde görülüyor.

74 yaşındaki Bayan Rollins, Temmuz 2021’de mülkü gezdirdiğinde Sammy’nin kömürleşmiş kalıntıları henüz temizlenmemişti. Yangından sonraki ayları, daha önce Sammy’nin yemeklerini öfkeyle pişirerek – tariflerin kağıt kopyalarını – daha önce nasıl geçirdiğini açıkladı. onları unuttu.

Charlene Rollins, eski restoranının bahçesindeki yeni büyümeyi inceliyor. Yangından sonraki aylarda Sammy’de yaptığı hatıra yemeklerinden pişirdi. Yazılı tarifler yangında kayboldu. Kredi… New York Times için Joe Kline

Yangından kurtulan bir incir ağacının yanında dururken, “Bir sürü farklı dondurma yaptım,” dedi.

Bu yaz Bayan Rollins, eski restoran alanının üzerindeki arazide inşa edilmiş mütevazı, yangına dayanıklı bir eve taşındı. Geçen ay bahçelerinde dolaştı ve tomatillos, kavun ve tromboncino kabağını hayranlıkla seyretmek için durdu. Yeni mutfağında arkadaşlarına yemek pişirmeyi dört gözle bekliyordu ama Sammy’nin mutfağını yeniden inşa etmeyecek. Mülk satılıktır.


Mart ayında 77 yaşında vefat eden Bay Rollins, yeni evinin yanına gömüldü. Bayan Rollins, mezarının ortasına bir incir ağacı dikti, “çünkü incir ağaçları asla ölmez” dedi.
 
Üst