Üst ve alt göz kapağı estetiği

bencede

New member
Sağlıklı bir beşerde 40-50 yaş civarında üst göz kapağı cildinin takviye yapısı zayıflamakta ve gevşemektedir. Üst göz kapağında yığılma sıklıkla dış kısımda daha bariz olmaktadır. birebir vakitte “septum” olarak isimlendirilen ve göz kapağını ön ve art olmak üzere kabaca ikiye ayıran zar yapısının da dayanıklılığını yitirmesi kararı kapağa projeksiyon sağlayan yağ yastıkçıkları da fıtıklaşabilir. Şayet yapısal olarak kaşta aşağı yerleşimli ise rahatsızlık artmaktadır. Alt göz kapağında da emsal süreç işlemektedir lakin; birkaç fark vardır. Bunlardan birincisi alt göz kapağı daha statik bir yapıya sahiptir, gözümüzü kapatma işinin büyük kısmından üst göz kapağı sorumludur. İkincisi fıtıklaşan yağ yastıkçıkları halk içinde “göz torbası” olarak tabir edilen daha dikkat cazip bir görünüme sebep olmaktadır. Üçüncüsü ise alt kapak ile alakalı olan orta yüz yapılarının da aşağı yer değiştirmesi ile olukların oluşmasıdır. Göz kapağı estetiği (blefaroplasti), göz kapağındaki fazla deri, yağ ve kasın alınmasını sağlayan cerrahi bir süreçtir. Göz kapağı estetiği ile üst yahut alt göz kapağında oluşabilecek “sarkık” yahut “bol” görünüm ortadan kaldırılır. Genel görünüm üzerinde önemli tesirleri olan ve şahsa yorgun bir görünüm verebilen göz torbası görünümü pek sıradan bir cerrahi prosedür olan blefaroplasti ile düzeltilebilir.

AMELİYAT İLE İLGİLİ BİLGİLER

Üst göz kapağı ameliyatı lokal anestezi ve sedasyon altında ortalama 45-60 dakika, alt göz kapağı ameliyatı lokal yahut genel anestezi altında ortalama 1-1,5 saat sürmektedir. Hastalar ekseriyetle operasyon daha sonrasında tıpkı gün taburcu olur. Anesteziden daha sonra hasta, en az 4 saat müşahede altında tutulur. Süreksiz uyku hali olabilir. Her iki göz kapağına müdahale edilmesi durumunda 2 farklı kesi uygulanabilir. Üst göz kapağında göz kapağının doğal kıvrımı boyunca bir kesi uygulanır. Kesi izi kapalıdır ve görünmez. Alt göz kapağında alt kirpik çizgisinin altında bir kesi uygulanır. Bu teknik ile yapılan süreçte iz kalabilir. Üst göz kapağında dış kısımdaki yığılma ne kadar fazla ise kesi o kadar kaz ayakları olarak isimlendirilen kırışıklılara yanlışsız taşacaktır. Kıymetli olan ne kadar doku çıkarıldığı değil, tersine ne kadar doku bırakıldığıdır. Atılan doku sırf cilt içerebileceği üzere, cilt ve kas dokusunu da içerebilir. Yağ fazlalığı varsa septum yapısı delinerek yağ çıkarılır, bu etapta kanama denetimine azami dikkat gösterilmelidir. Çıkarılan cilt dokusu ameliyatın sonuna kadar saklanmalıdır zira; planlanandan fazla cilt atıldığı takdirde göz kapama işlevini bozmamak için bu cilt hayat kurtarıcı olabilir. Alt göz kapağında ise kesi kirpik sınırının altında yapılır, bu biçimdece iz saklanmaya çalışılır. Şayet eş vakitli operasyon yapılıyor ise iki kesi içinde gözün dış kısmında en az 1 cm kalmalıdır. Alt göz kapağı estetiği sırasında aşağı yer değiştiren yumuşak doku üst taşınarak oluk manzarası düzeltilir. Fazla yağ dokusu emsal biçimde çıkarılabileceği üzere, duruma nazaran olukları örtmek ortasında kullanılabilir. Alt göz kapağında her vakit düşünülenden daha az cilt atmak düzgündür.

KİMLER AMELİYAT OLABİLİR?

Göz kapaklarından şad olmayan, göz kapağı düşüklüğü olan, alt göz kapağında renk değişimi, morarma, torbalanma, oluklanma olan 18 yaşını geçmiş her bayan ve erkek ameliyat olabilir. Ameliyat öncesi hastanın kıssası ve fizik muayenesi kıymet arz etmektedir. Hastanın gerçekçi beklentileri olması, zihinsel ve duygusal olarak kendini hazır hissetmesi, ameliyata pürüz bir hastalığının olmaması, kan sulandırıcı ilaç kullanmaması ameliyat öncesi sorgulanmalıdır.

AMELİYAT daha sonraSI İLE İLGİLİ BİLGİLER

Lokal anestezi ile ameliyat olan hastalarda derlenme daha süratlidir. Genel anestezi kullanılırsa, hastalar kesinlikle hastanede müşahade altında tutulmalıdır. Hastalara lokal anestezi uygulanmışsa, tedavi bölgesi birkaç saat boyunca biraz hissizleşebilir. Ayrıyeten, ilaç tesirini kaybetmeye başladığında, göz etrafında karıncalanma yahut yanma hissi yaşayabilirler. Bunun için hastaya aspirin haricinde bir ağrı kesici verilebilir. Genel anestezi alan hastaların refakatçisi olmalıdır. Göz kapağı ameliyatı geçirdikten daha sonra hastaların bir hafta mühlet ile istirahat etmeleri önerilir. Hastalar göz kapağı ameliyatı geçirdikten daha sonra bölgede şişlik ve morluklar da dahil olmak üzere göz etrafında bir ölçü ağrı ve rahatsızlık hissedeceklerdir. Soğuk uygulama faydalı olabilir. Birinci 2-3 gün başını eğmesi, kitap okuması, araç kullanımı, televizyon izlemesi beğenilen rahatsızlık yaratabilir. Bu durum geçicidir. Güzelleşmeye yardımcı olmak için, hastaların göz bölgesini pak su ile temizlemesi temeldir. Cerrah ayrıyeten kimi merhemler yahut göz damlaları önerebilir. Hastalar süreçten daha sonra gözlerini ovuşturmaktan kaçınmalıdır zira bu, göz kapaklarındaki dikişleri bozabilir.

RİSKLER

Üst göz kapağında en korkulan komplikasyon körlüktür. her neyse ki pek ender karşılaşılmaktadır. (%0,04) Ameliyat daha sonrasında kanama niçinli meydana gelmektedir. Birinci belirtisi artan şiddette kendini gösteren ağrıdır. Bunun haricinde beğenilen yanma, batma, sulanma süreksiz olarak görülebilir. Göz kuruluğu hastalığınız var ise bu şikayetler daha can sıkıcı olabilir. Yara yeri güzelleşmesinde sorunlar de az de olsa görülebilir. Alt göz kapağında ise ektropiyon denilen göz kapağının aşağı ve dışa yer değiştirmesi durumu en büyük problemlerden biridir. Birinci kademede yavaşça dereceli olabilir, üst ve dışa yanlışsız masaj yapmak düzgünleşme sürecinde çok faydalıdır. 3-6 ay içinde gerileme olmaz ise hem hastayı birebir vakitte hekimi sıkıntı duruma sokabilir. Ameliyat daha sonrasında şişlik ve morlukların geçmesi ortalama bir hafta, büsbütün düzgünleşme ise ortalama üç-altı ayı bulmaktadır. Soğuk uygulama, dik yatma, sağa yahut sola dönmeme şişlik ve morluğu azaltır. Birinci günler kitap okuma, televizyon izleme üzere aktiviteler göz şikayetlerini arttırabilir. Dikiş çizgilerine birinci üç gün su değmemesi ve iki hafta göz etrafına makyaj yapılmaması önerilir. Dikiş sınırlarının güneşten korunması da değerlidir. Bu uygulamalar tabipten doktora farklılık gösterebilir.
 
Üst