2021 Yılında En Büyük Kripto Vurgunu Yapan Şirket Muhakkak Oldu

AliDayı

New member
Kripto paraların her geçen gün artan popülaritesi, dünyanın her yerinde bu istikametteki kabahatlerin da artmasına sebep oldu. Bir yatırım aracı olmasının yanında hem de bilhassa hükümetler tarafınca çokça eleştirilen ve kısıtlamalara alışılmış tutulan kripto paralar, büyük dolandırıcılıkların da en büyük kaynaklarından biri haline geldi.

Dünya genelinde kripto piyasaları üzerine incelemeler yapan ve raporlar yayınlayan Chainalys, 2021 yılında yaşanan kripto dolandırıcılıklarını araştırdı. Mevzu hakkında ayrıntılı bir rapor yayınlayan Chainalys’in raporunda en dikkat çeken ayrıntı, ülkemizde gündemi uzunca mühlet meşgul eden Thodex’in raporda yer alması oldu.

2021 yılında dünyada en büyük kripto vurgunu yapan şirket Thodex oldu


Geçtiğimiz yılın nisan ayında Türkiye’de gerçekleşen Thodex vurgunu, 2021 yılında gerçekleştirilen en büyük kripto para vurgunu oldu. Thodex tarafınca yapılan bu kripto para vurgununda yaklaşık 400 bin kullanıcı yaklaşık 2 milyar dolar dolandırıldı. Ayrıyeten bir daha geçtiğimiz aylarda Savcılık, ortalarında Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in de olduğu tüm sanıkların Binance’e para aktardığını belirlemişti. Hatta bunun üzerine Binance ile irtibata geçen yetkililer, 30 milyon 100 bin 78 liraya el koymuşlardı.

En büyük kripto para vurgunu yapan Thodex’ten daha sonra kullanıcılarını 57 milyon dolar dolandırarak ikinci şirket AnubisDao oldu. Rapora bakılırsa 2020 yılında 7,8 milyar dolar büyüklüğünde olan kripto kabahatleri, 2021 yılında neredeyse iki katına çıkarak 14 milyar dolara yükseldi. Kripto piyasasının süreç hacmi ise bir daha 2020 yılına kıyasla büyük bir yükseliş yaşayarak 15,8 triyon dolar oldu.

Kripto paralarla işlenen cürümler sadece dolandırıcılık hadiseleri ile hudutlu kalmadı. Raporda ayrıyeten kripto paraların terörizm, çocuk istismarı, fidye ve şantaj üzere hatalarda da çoğunlukla kullanıldığı bilgisine yer verildi.
 
Üst