Bir Tren Garında Başlayan Soru: Ahıska Türklerinin Vatanı Neresi?
Forumda sık sık tarih konuşulur, göç hikâyeleri paylaşılır. Fakat geçen ay yaşadığım bir olay, bana bazı soruların sadece kitaplardan değil, insanlardan öğrenilebileceğini gösterdi.
Ankara Garı’nda uzun bir bekleyiş sırasında yanımdaki bankta oturan yaşlı bir amcayla sohbet etmeye başlamıştım. Konuşması dikkatimi çekmişti. Türkçesi tanıdıktı ama içinde farklı bir tını vardı. Nereli olduğunu sorduğumda kısa bir süre sustu ve hafifçe gülümsedi.
“Evlat, bu sorunun cevabı bazen bir cümleye sığmıyor.”
İşte her şey o cümleyle başladı.
Bir Memleket Adı: Ahıska
Yaşlı amcanın adı İsmail Bey’di. Sohbet ilerledikçe Ahıska Türkü olduğunu öğrendim.
Birçok kişinin adını duyduğu ama tarihini çok iyi bilmediği Ahıska, bugün Gürcistan sınırları içinde bulunan tarihî bir bölgedir. Ahıska Türklerinin ana yurdu olarak kabul edilen bu bölge, yüzyıllar boyunca Türk kültürünün, İslam medeniyetinin ve Kafkas coğrafyasının önemli merkezlerinden biri oldu.
İsmail Bey cebinden eski bir fotoğraf çıkardı. Siyah beyaz karede taş bir ev, arkasında dağlar ve önünde kalabalık bir aile vardı.
“Dedemin evi,” dedi.
Fotoğrafa baktığımda yalnızca bir ev görmedim. Bir hafıza gördüm.
Bir insanın vatanı yalnızca yaşadığı yer midir, yoksa hatıralarını bıraktığı topraklar mı?
Siz olsaydınız bu soruya nasıl cevap verirdiniz?
Geçmişin İzleri ve Zor Bir Yolculuk
Ertesi gün bu konuyu daha derin araştırmaya başladım. Tarihî kaynaklar Ahıska Türklerinin yüzyıllardır Ahıska ve çevresinde yaşadığını gösteriyordu.
Ancak hikâyenin en hüzünlü kısmı 1944 yılında yaşandı.
Sovyet lideri Stalin'in emriyle on binlerce Ahıska Türkü, birkaç saat içinde evlerinden çıkarıldı ve Orta Asya'nın farklı bölgelerine sürgün edildi. İnsanlar yük vagonlarına bindirildi. Uzun yolculuk boyunca açlık, hastalık ve ağır koşullar nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti.
Araştırırken rakamları okuyordum ama İsmail Bey'in gözlerindeki ifade rakamlardan çok daha etkiliydi.
Tarih bazen kitaplarda birkaç satır olarak geçiyor.
Oysa o satırların arkasında gerçek insanlar var.
Gerçek aileler.
Gerçek acılar.
Bir Akşam Sofrasında Farklı Bakış Açıları
Bu konuyu daha sonra arkadaşlarımla konuşma fırsatım oldu.
Murat tarih öğretmeniydi. Konulara genellikle çözüm odaklı yaklaşırdı. Ahıska Türklerinin yaşadığı sorunları değerlendirirken uluslararası hukuk, vatandaşlık hakları ve geri dönüş süreçleri üzerine düşünüyordu.
“Bu mesele sadece geçmişi anlamak değil,” dedi.
“Gelecekte benzer olayların yaşanmaması için hangi mekanizmaların kurulması gerektiğini de konuşmalıyız.”
Masadaki diğer arkadaşımız Zeynep ise farklı bir noktaya dikkat çekti.
“Ben en çok ailelerin hikâyelerini düşünüyorum,” dedi.
“Bir sabah evinizden çıkıyorsunuz ve yıllarca geri dönemiyorsunuz. İnsanların yaşadığı aidiyet duygusunu anlamadan bu tarihi tam olarak anlayamayız.”
Murat'ın yaklaşımı çözüm üretmeye odaklanıyordu.
Zeynep'in yaklaşımı ise insanların yaşadıklarını hissetmeye.
İkisi de eksik değildi.
Tam tersine, birbirini tamamlıyordu.
Tarihi anlamak için hem akla hem de empatiye ihtiyaç vardı.
Vatan Sadece Coğrafya mıdır?
Sohbet ilerledikçe konu daha derin bir noktaya ulaştı.
Ahıska Türklerinin önemli bir bölümü bugün Türkiye'de, Azerbaycan'da, Kazakistan'da, Kırgızistan'da, Rusya'da, Ukrayna'da ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşamlarını sürdürüyor.
Peki bu durumda onların vatanı neresi?
Doğdukları ülke mi?
Yaşadıkları şehir mi?
Yoksa atalarının hatıralarını taşıyan Ahıska mı?
İsmail Bey'in verdiği cevap hâlâ aklımdan çıkmıyor.
“İnsan birden fazla yeri sevebilir. Ama köklerini unutmaz.”
Bu söz bana oldukça anlamlı geldi.
Çünkü göç eden birçok toplulukta benzer bir durum görülüyor.
Yeni hayatlar kurulur.
Yeni şehirler benimsenir.
Yeni dostluklar oluşur.
Fakat geçmiş tamamen silinmez.
Ahıska'nın Toplumsal Önemi
Ahıska Türklerinin hikâyesi yalnızca bir topluluğun hikâyesi değildir.
Bu hikâye aynı zamanda kimlik, aidiyet, kültürel hafıza ve insan hakları üzerine düşünmemizi sağlayan önemli bir örnektir.
Bugün dünyanın birçok yerinde milyonlarca insan savaşlar, siyasi krizler veya ekonomik nedenlerle göç ediyor.
Ahıska Türklerinin yaşadıkları, göçün yalnızca fiziksel bir hareket olmadığını gösteriyor.
İnsanlar evlerini geride bırakabilir.
Fakat kültürlerini, dillerini ve hatıralarını yanlarında taşımaya devam ederler.
Belki de bu yüzden Ahıska Türkleri, sürgün edildikleri farklı ülkelerde bile geleneklerini korumayı başardılar.
Düğünlerini.
Türkçelerini.
Yemeklerini.
Aile bağlarını.
Ve en önemlisi, geçmişe dair hafızalarını.
Bir Fotoğrafın Öğrettiği Gerçek
Aradan haftalar geçti.
Fakat İsmail Bey'in bana gösterdiği o eski fotoğrafı unutamadım.
Çünkü o karede yalnızca bir aile değil, bütün bir tarihin özeti vardı.
Bugün "Ahıska Türklerinin vatanı neresi?" sorusuna verilecek en doğru cevap tarihî açıdan Gürcistan sınırları içerisindeki Ahıska bölgesidir.
Ancak insan hikâyelerine yaklaştığımızda cevap biraz daha genişliyor.
Vatan bazen doğduğunuz yer oluyor.
Bazen çocukluğunuzun geçtiği sokak.
Bazen de hiç görmediğiniz ama dedelerinizden dinlediğiniz topraklar.
Ahıska Türklerinin hikâyesi bana bir gerçeği öğretti:
Bir halkı anlamak için yalnızca haritalara bakmak yetmez.
Onların hatıralarına, yaşadıkları zorluklara ve korumaya çalıştıkları değerlere de bakmak gerekir.
Belki de vatan dediğimiz şey, tam olarak bu yüzden yalnızca bir coğrafi bölge değil; nesilden nesile aktarılan bir hafızadır.
Kaynaklar: Ahıska Türklerinin tarihi üzerine akademik çalışmalar, sürgün dönemi araştırmaları, Gürcistan ve Kafkasya tarihi kaynakları, uluslararası göç ve insan hakları literatürü.
Forumda sık sık tarih konuşulur, göç hikâyeleri paylaşılır. Fakat geçen ay yaşadığım bir olay, bana bazı soruların sadece kitaplardan değil, insanlardan öğrenilebileceğini gösterdi.
Ankara Garı’nda uzun bir bekleyiş sırasında yanımdaki bankta oturan yaşlı bir amcayla sohbet etmeye başlamıştım. Konuşması dikkatimi çekmişti. Türkçesi tanıdıktı ama içinde farklı bir tını vardı. Nereli olduğunu sorduğumda kısa bir süre sustu ve hafifçe gülümsedi.
“Evlat, bu sorunun cevabı bazen bir cümleye sığmıyor.”
İşte her şey o cümleyle başladı.
Bir Memleket Adı: Ahıska
Yaşlı amcanın adı İsmail Bey’di. Sohbet ilerledikçe Ahıska Türkü olduğunu öğrendim.
Birçok kişinin adını duyduğu ama tarihini çok iyi bilmediği Ahıska, bugün Gürcistan sınırları içinde bulunan tarihî bir bölgedir. Ahıska Türklerinin ana yurdu olarak kabul edilen bu bölge, yüzyıllar boyunca Türk kültürünün, İslam medeniyetinin ve Kafkas coğrafyasının önemli merkezlerinden biri oldu.
İsmail Bey cebinden eski bir fotoğraf çıkardı. Siyah beyaz karede taş bir ev, arkasında dağlar ve önünde kalabalık bir aile vardı.
“Dedemin evi,” dedi.
Fotoğrafa baktığımda yalnızca bir ev görmedim. Bir hafıza gördüm.
Bir insanın vatanı yalnızca yaşadığı yer midir, yoksa hatıralarını bıraktığı topraklar mı?
Siz olsaydınız bu soruya nasıl cevap verirdiniz?
Geçmişin İzleri ve Zor Bir Yolculuk
Ertesi gün bu konuyu daha derin araştırmaya başladım. Tarihî kaynaklar Ahıska Türklerinin yüzyıllardır Ahıska ve çevresinde yaşadığını gösteriyordu.
Ancak hikâyenin en hüzünlü kısmı 1944 yılında yaşandı.
Sovyet lideri Stalin'in emriyle on binlerce Ahıska Türkü, birkaç saat içinde evlerinden çıkarıldı ve Orta Asya'nın farklı bölgelerine sürgün edildi. İnsanlar yük vagonlarına bindirildi. Uzun yolculuk boyunca açlık, hastalık ve ağır koşullar nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti.
Araştırırken rakamları okuyordum ama İsmail Bey'in gözlerindeki ifade rakamlardan çok daha etkiliydi.
Tarih bazen kitaplarda birkaç satır olarak geçiyor.
Oysa o satırların arkasında gerçek insanlar var.
Gerçek aileler.
Gerçek acılar.
Bir Akşam Sofrasında Farklı Bakış Açıları
Bu konuyu daha sonra arkadaşlarımla konuşma fırsatım oldu.
Murat tarih öğretmeniydi. Konulara genellikle çözüm odaklı yaklaşırdı. Ahıska Türklerinin yaşadığı sorunları değerlendirirken uluslararası hukuk, vatandaşlık hakları ve geri dönüş süreçleri üzerine düşünüyordu.
“Bu mesele sadece geçmişi anlamak değil,” dedi.
“Gelecekte benzer olayların yaşanmaması için hangi mekanizmaların kurulması gerektiğini de konuşmalıyız.”
Masadaki diğer arkadaşımız Zeynep ise farklı bir noktaya dikkat çekti.
“Ben en çok ailelerin hikâyelerini düşünüyorum,” dedi.
“Bir sabah evinizden çıkıyorsunuz ve yıllarca geri dönemiyorsunuz. İnsanların yaşadığı aidiyet duygusunu anlamadan bu tarihi tam olarak anlayamayız.”
Murat'ın yaklaşımı çözüm üretmeye odaklanıyordu.
Zeynep'in yaklaşımı ise insanların yaşadıklarını hissetmeye.
İkisi de eksik değildi.
Tam tersine, birbirini tamamlıyordu.
Tarihi anlamak için hem akla hem de empatiye ihtiyaç vardı.
Vatan Sadece Coğrafya mıdır?
Sohbet ilerledikçe konu daha derin bir noktaya ulaştı.
Ahıska Türklerinin önemli bir bölümü bugün Türkiye'de, Azerbaycan'da, Kazakistan'da, Kırgızistan'da, Rusya'da, Ukrayna'da ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşamlarını sürdürüyor.
Peki bu durumda onların vatanı neresi?
Doğdukları ülke mi?
Yaşadıkları şehir mi?
Yoksa atalarının hatıralarını taşıyan Ahıska mı?
İsmail Bey'in verdiği cevap hâlâ aklımdan çıkmıyor.
“İnsan birden fazla yeri sevebilir. Ama köklerini unutmaz.”
Bu söz bana oldukça anlamlı geldi.
Çünkü göç eden birçok toplulukta benzer bir durum görülüyor.
Yeni hayatlar kurulur.
Yeni şehirler benimsenir.
Yeni dostluklar oluşur.
Fakat geçmiş tamamen silinmez.
Ahıska'nın Toplumsal Önemi
Ahıska Türklerinin hikâyesi yalnızca bir topluluğun hikâyesi değildir.
Bu hikâye aynı zamanda kimlik, aidiyet, kültürel hafıza ve insan hakları üzerine düşünmemizi sağlayan önemli bir örnektir.
Bugün dünyanın birçok yerinde milyonlarca insan savaşlar, siyasi krizler veya ekonomik nedenlerle göç ediyor.
Ahıska Türklerinin yaşadıkları, göçün yalnızca fiziksel bir hareket olmadığını gösteriyor.
İnsanlar evlerini geride bırakabilir.
Fakat kültürlerini, dillerini ve hatıralarını yanlarında taşımaya devam ederler.
Belki de bu yüzden Ahıska Türkleri, sürgün edildikleri farklı ülkelerde bile geleneklerini korumayı başardılar.
Düğünlerini.
Türkçelerini.
Yemeklerini.
Aile bağlarını.
Ve en önemlisi, geçmişe dair hafızalarını.
Bir Fotoğrafın Öğrettiği Gerçek
Aradan haftalar geçti.
Fakat İsmail Bey'in bana gösterdiği o eski fotoğrafı unutamadım.
Çünkü o karede yalnızca bir aile değil, bütün bir tarihin özeti vardı.
Bugün "Ahıska Türklerinin vatanı neresi?" sorusuna verilecek en doğru cevap tarihî açıdan Gürcistan sınırları içerisindeki Ahıska bölgesidir.
Ancak insan hikâyelerine yaklaştığımızda cevap biraz daha genişliyor.
Vatan bazen doğduğunuz yer oluyor.
Bazen çocukluğunuzun geçtiği sokak.
Bazen de hiç görmediğiniz ama dedelerinizden dinlediğiniz topraklar.
Ahıska Türklerinin hikâyesi bana bir gerçeği öğretti:
Bir halkı anlamak için yalnızca haritalara bakmak yetmez.
Onların hatıralarına, yaşadıkları zorluklara ve korumaya çalıştıkları değerlere de bakmak gerekir.
Belki de vatan dediğimiz şey, tam olarak bu yüzden yalnızca bir coğrafi bölge değil; nesilden nesile aktarılan bir hafızadır.
Kaynaklar: Ahıska Türklerinin tarihi üzerine akademik çalışmalar, sürgün dönemi araştırmaları, Gürcistan ve Kafkasya tarihi kaynakları, uluslararası göç ve insan hakları literatürü.