Banh Mi Arabadan Geçerken mi? Vietnam Restoranları Fast-Food Başarısına Ulaşıyor.

Bakec

New member
HOUSTON — Hughie’s on West 18th Street, bu şehirdeki çok sayıda Vietnam Amerikan restoranından biridir. Ama bir Dairy Queen ile daha çok ortak noktası olabilir.

Başlangıç olarak, eskiden bir Dairy Queen’di. Ön taraftaki tabela hala dondurma zincirinin logosunun göz şeklindeki ana hatlarını taşıyor. Menüde, banh mi ve sallanan sığır etinin yanı sıra, bir Dairy Queen standardı olan kalın kabuklu, ayran salamura tavuk ihaleleri var.

Yine de en çarpıcı benzerlik, restoranın koronavirüs karantinalarına yanıt olarak Mart 2020’de açılan arabadan geçiş penceresi.

Bu Hughie’s’in sahibi ve birkaç mil ötedeki bir başkası olan Paul Pham, bir gün restoranının Dairy Queen kadar her yerde bulunacağını umuyor. Gelecek yıl üçüncü bir yer açacak ve Teksas’ta ve belki de ötesinde genişleme planları var.




Onun vizyonuna göre, fast-food işini ülkenin otomobil kültürüne bağlayan klasik bir Amerikan yeniliği olan arabaya servis aynı zamanda potansiyel bir araçtır. Vietnam yemeklerini bu başarı hikayesine katılacak bir sonraki mutfak yapın. Amerikalıların Vietnam mutfağına artan aşinalığının, onu yeni nesil arabalı restoranların ülkü yemeği haline getirdiğine inanıyor.



Houston’daki Hughie’s’in orijinal konumu, eski bir Dairy Queen’i işgal ediyor ve Mart 2020’den bu yana bir arabadan geçiş işletiyor. Kredi… The New York Times için Amy Scott

Hughie’s tavuk bonfile ve hamburgerlerin yanı sıra banh mi satıyor. Kredi… The New York Times için Amy Scott




Son yıllarda, Houston’da Oui Banh Mi, Saigon Hustle ve Kim’s Pho & Grill de dahil olmak üzere aynı fikirle birkaç Vietnam restoranı açıldı. Teksas’ın dışında, Kaliforniya, Santa Rosa’da Simply Vietnam var; Brooklyn Park, Minn’deki Mi-Sant Banh Mi Co.; ve Calgary, Alberta’daki Bana Vietnam Denizaltısı.

Tüm bu restoranlar, lezzetlerini Amerikan rahatlığıyla birleştirerek Vietnam mutfağı için daha geniş bir hayran kitlesi çekmeye çalışan restoranların ve sahipleri var.

Yaklaşık 150.000 Vietnamlı Amerikalıya ev sahipliği yapan Houston’da doğup büyüyen Bay Pham, “Daha çok Chick-fil-A tipi bir konsepte geçeceğiz” dedi. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Vietnam nüfusu. “Bu işin vaftiz babası onlar, değil mi?”




Ona göre bu, aynı zamanda Chick-fil-A’nın yaptığı gibi, müşteri hizmetlerini kolaylaştırmak, farklı nüfuslu mahallelerde açılmak ve Pazar günleri kapatmak için teknolojiyi kullanmak anlamına gelir. , dedi, Houston’ın eski Vietnam restoranları arasında daha az yaygın.

“Bizim konseptimiz eski tarz bir Asya ortamında hayatta kalamaz” dedi. Ailesi ilk Hughie’s’i 2013’te açtı.

Arka planlarını Vietnamlı olarak tanımlayan Amerikalıların sayısı 2020 nüfus sayımında kabaca 2,1 milyondu. Philadelphia, Washington ve San Jose, California dahil olmak üzere birçok Kuzey Amerika şehri, yeni Vietnam restoranlarında bir artış yaşıyor.

Ancak fast-food endüstrisinin arabaya servis ve diğer uygulamalarını benimseyen restoran sahipleri, Vietnamlı Amerikalıların ötesinde bir izleyici kitlesine ulaşmayı umuyorlar.




Cassie Ghaffar, solda ve Sandy Nguyen, Houston’da arabalı restoran Saigon Hustle’ı işletiyor ve ülke çapında genişlemeyi planlıyor . Kredi… The New York Times için Annie Mulligan



Geçen Şubat ayında Houston’ın Oak Forest semtinde iş ortağı Sandy Nguyen ile birlikte açtığı Saigon Hustle’ın sahibi Cassie Ghaffar, “Panda Express seviyesinde oturmaya çalışıyoruz” dedi.

Saigon Hustle – banh mi, çörek (erişte kaseleri) ve com (pirinç kaseleri) servis eder – 1950’lerden kalma bir Amerikan arabasına benziyor, ejderha meyvelerinin resimleriyle süslenmiş büyük bir tente ve bir arabaların yanaşabileceği alan. Saigon Hustle’ın sadece bir yeri var, ancak kurucuları bu yıl 1.8 milyon dolar gelir elde etme yolunda olduğunu söyledi. İki ila üç yıl içinde ulusal çapta genişlemeyi planlıyorlar.




Vietnamlı olmayan birçok müşteri için Vietnam yemekleri için Çin Mahallesi’ne bir gezi zor olabilir, çünkü menü İngilizce olmayabilir. 40 yaşındaki Bayan Ghaffar

“Arabadan geçmek daha az korkutucu” dedi. “Daha fazla insana Vietnam mutfağını deneme fırsatı veriyor.”

20. yüzyılın ortalarında ortaya çıkan ve 1970’lerde gelişen arabadan geçiş, öncelikle hamburger ve patates kızartması gibi geleneksel Amerikan temel gıdaları için bir kanal olmuştur. Taco Bell ve Taco Cabana gibi Meksika Amerikan yemekleri satan fast-food zincirleri de bunu geniş çapta benimsedi.

Arabadan geçiş, birçok restoranın kişiden kişiye teması sınırlama yollarını benimsediği pandeminin ilk günlerinde yeni bir hayat buldu.



Saigon Hustle, 1950’lerden itibaren bir Amerikan arabadan indikten sonra modellenmiştir. Kredi… The New York Times için Annie Mulligan



Kenny To ve Hien Nguyen, Ekim 2020’de Calgary’de To Me Vietnam Sub’ı açtı. Ancak geçişleri pandemiden çok Kanadalı fast food zinciri Tim Hortons’tan ilham aldı.

“Her sabah Tim Hortons araba yolunda bir kahve içmem gerekiyor. 60 yaşındaki Bay To, benim için, günlük hayatım için çok uygun” dedi. Bay To,




banh mi ve sigara böreği gibi Vietnam yemeklerinin portatif ve paketlenmesi kolay olduğunu, bu da onları bir geçiş formatı için çok uygun hale getirdiğini söyledi. Ancak banh mi’siyle özel acılar çektiği, her parçayı siparişe göre hazırladığı ve hatta ekmeği pişirdiği için, onları hamburger ve patates kızartması gibi diğer fast-food ürünleri kadar hızlı yapmak daha zor.

“Altıyı pişirmelisin, sonra etle güzelce pişirmelisin” dedi. Bazen müşterilerin 30 dakika kadar beklemesi gerekir.

Hughie’s’den Bay Pham, onunki gibi bir restoran için ulusal genişlemenin önündeki en büyük engelin belirli malzemelerin sınırlı mevcudiyeti olduğunu söyledi. Marinatlarda kullandığı Golden Mountain Seasoning Sos gibi bir çeşni, Asya kökenli Amerikalı nüfusun yoğun olmadığı bölgelerde bulmak zor olabilir.

Ancak en az bir Vietnamlı fast-food restoranı, ulusal ölçekte nasıl büyütüleceğini çoktan anladı: Lee’s Sandwiches, 1983’te San Jose’de Ba Le ve Hanh Nguyen tarafından başlatıldı. Bugün zincirin California, Nevada, Oklahoma ve Texas da dahil olmak üzere sekiz eyalette 62 lokasyonu var. Birçoğunun geçişleri var.



Lee’s Sandwiches, 2000’lerin başından beri Amerika Birleşik Devletleri’nde arabadan geçişli Vietnam restoranları işletiyor. Kredi… The New York Times için Andrew Cullen



Restoranın 2001’de başlayan genişlemesi sınırlamalarla geldi. Lee’nin başkan yardımcısı ve kurucuların torunu Jimmy Le, “O zamanlar biraz daha temkinliydik” dedi. Şirket, yalnızca önemli Vietnamlı Amerikalı nüfusa sahip bölgeleri seçti.

Lee’nin o zamandan beri daha çok kültürlü nüfusa sahip bölgelerde restoranlar açmasına rağmen, konumlarının yarısının hala ağırlıklı olarak Asya kökenli Amerikalı mahallelerde olduğunu söyledi, 40.




Tüm yeni Vietnam arabalarını görmekten mutlu olduğunu söyledi. Ama Lee’s’i bir Amerikan fast food zincirine dönüştürmeye çalışmıyor. “Çok fazla değişmek ya da hiç değişmek istemiyoruz” dedi. “İnsanlar Lee’nin Sandviçlerini biliyor ve ne alacaklarını biliyorlar.”

Uzun zamandır Vietnamlı Amerikalı bir restoran işletmecisi olan 58 yaşındaki Mai Nguyen’in bu yeni restoranlar hakkında heyecan duyması zor. 1990’dan beri Houston’da sevilen Vietnam restoranı Mai’s’i işletiyor; 1978’de ailesi burayı açtı.

“Şimdiki nesil benim gördüğüm, restoranı çok modern ve çok farklı gösteriyorlar” dedi. “Ama yemeğin otantik olduğunu görmüyorum.”

Yine de otantikliğin, çoğu Vietnam dışında büyümüş bu restorancılar için farklı bir anlamı var.



Mi-Sant eski bir KFC’de bulunur. Sahipleri, daha lüks bir fast food versiyonuyla Shake Shack’i taklit etmeyi amaçlıyor. Kredi… The New York Times için Jenn Ackerman

Mi-Sant, babası bir pastane işleten Quoc Le’nin sahibi tarafından yapılan kruvasanların yanı sıra banh mi satıyor. Kredi… The New York Times için Jenn Ackerman




Minneapolis’in bir banliyösündeki Mi-Sant’ta bu, yalnızca geleneksel banh mi’yi değil, aynı zamanda babası Fransa’da pastacılık eğitimi almış olan 37 yaşındaki Quoc Le’nin bir spesiyalitesi olan kruvasanları da servis etmek anlamına gelir. eski bir KFC’de bir arabadan geçiş.

“Bu bizim kimliğimizin bir parçası,” dedi başka bir mal sahibi olan Linh Nguyen, üç kız kardeşi ve erkek kardeşiyle birlikte. “Büyümek, arabadan geçmek, bizim için sıra dışı bir şey değildi.”




2018’de açılan ve bölgede başka bir lokasyona sahip olan Mi-Sant’ın Shake Shack gibi lüks fast-casual restoranları taklit etmesini istiyor. Ancak daha geniş bir kitleye ulaşmasının Vietnamlı müşterilerini yabancılaştırmış olabileceğini kabul etti.

“Onlarla konuşabilecek Vietnamca konuşan tüm çalışanlarım yoktu” dedi. “Menüde Vietnamca kelimeler yoktu, bu yüzden okuyamadılar ve fiyat noktamız bölgedeki birçok uzun süredir devam eden Vietnam restoranından çok daha yüksek”.

Ve bazı lokantacılar hala arabadan geçişten banh mi sipariş etmeye alışık değiller. 33 yaşındaki Bayan Nguyen, “Gelip hamburger ve taco sipariş edecek insanları alıyoruz ve bu gerçekten komik” dedi. “’Bunu burada yapmıyoruz’ gibi olmalıyım.”

Bay Pham için, Hughie’nin Amerikan fast-food restoranlarını örnek alması sadece daha fazla müşteri çekmenin bir yolu değil, aynı zamanda Houston’da yetişmesinin bir yansıması.

“Menü ve bu iki farklı dünya türünü bir araya getirmek aşağı yukarı bana ait,” dedi.

Bunu başka bir şekilde yapmanın gerçek dışı hissettireceğini ekledi.




Takip edin NYT Food Twitter’da ve NYT Cooking on Instagram , Facebook , YouTube ve Pinterest . NYT Cooking’den tarif önerileri, pişirme ipuçları ve alışveriş tavsiyeleri ile düzenli güncellemeler alın .
 
Üst