Binance CEO’sundan Kripto Para Borsalarına Örnek Açıklama

AliDayı

New member
Bildiğiniz üzere kripto para borsaları üzerinden bir hayli farklı üniteyle süreç gerçekleştirebiliyorsunuz. Lakin X ismindeki bir kripto paranın Y isimli borsada süreç görmesi, X ve Y’yi geliştiren şirketler içinde kurumsal bir bağ olsa da borsalar, para üniteleri üzerinde denetim sahibi değiller. aslına bakarsan bu biçimde bir durum olsa, ne borsaların ne de kripto paraların güvenliğinden kelam etmek pek de mümkün olmuyor.

Dünyanın en büyük kripto borsası Binance ise geçtiğimiz hafta bahtsız bir biçimde BNB Chain’in hacklenmesinden sorumlu tutuldu. Medyada çıkan aldatıcı haberler sebebiyle haksız tenkit ve yansılar alan Binance, aslında BNB Chain üzerinde denetim sahibi değildi.

Yaşananlar üzerine tarafımıza ulaşan Binance Türkiye grubu, küresel çapta benimsedikleri “şeffaflık” ilkesini vurguladı. Borsanın kurucu ve CEO’su Changpeng Zhao’nun yayınladığı unsurlar de bu şeffaflık unsurunun en somut göstergelerinden birisi diyebiliriz.

Binance CEO’su CZ’nin şirketi yönetirken uyguladığı prensipler ve geliştirdiği yaklaşımları tüm dünyayla açıkça paylaştı:


Blockchain’in standartları bize her ne kadar tam zıddını söylese de kripto para borsaları, çoklukla idare temel ve prensipleri kamuoyuyla paylaşmıyorlar. Özünde borsalar da beşerler tarafınca yönetilen merkezi yapılar ve ticari maksat güdüyorlar. Bu sebeple bir borsanın blockchain’in unsurlarından bağımsız olarak kapalı bir yapıda çalışması doğal karşılanabilir. Lakin Binance CEO’su CZ, kurumsal yapıların aksine blockchain ve hatta Bitcoin’in temellerindeki o meşhur şeffaflık unsuruna bağlı kalarak, bugün yayınladığı bir blog postuyla kendi unsur ve yaklaşımlarını deklare etti.

Genel prensipleri ortasına etik, müspet, adil olmak; uzun periyodik ve kazan kazan temelli ilgiler kurmak, daima öğrenmek makûs bağlantılardan kaçınmak ve odaklanmak üzere genel konuları açıklayan CZ, 15 unsurluk “ilkeler” listesinde Binance’in karar alma süreçlerinde uyguladığı adımları, insan kaynaklarına yaklaşımını, grup ve tertip yapılarını tek tek ayrıntılandırıyor.

Binance, gazetecilere ve şirket hakkındaki nagatif haberlere anında cevap verme prensibini benimsiyor:

Büyük ve kurumsal yapılarda görmeye alıştığımız gazetecilerden, medyadan ve negatif haberlere ait cevap vermekten kaçınma davranışlarının tam tersine CZ, Binance’in her vakit ulaşılabilir olması gerektiğini söz ediyor.

“Eğer gazetecilere cevap vermezseniz, ellerindeki öykünün en berbat versiyonlarını yazacaklardır.” diyen CZ, Binance grubuna “Yanıt verin, kaydedin ve çabucak sonrasında gerekirse bunları yayınlayın” tavsiyesinde bulunuyor. Ek olarak şirket hakkında çıkan negatif haberler büyüyüp bir krize sebep olmadan tepki verilmesi gerektiğini söylüyor.

CZ’nin bu açıklamaları Binance’in alışılagelmiş kalıpları kırdığını gösteriyor. Umarız Binance hem dünyada hem Türkiye’de yatırımcıların ve kripto para ekosisteminin yararına olur. Açıklamanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
 
Üst