Davranış şekilleri nelerdir ?

Irem

New member
Davranış Şekilleri Nelerdir? Bir Dünya, Bir Dolu Karakter!

Merhaba sevgili forumdaşlar!

Bugün sizlerle, her gün etrafımızda gördüğümüz ama bir türlü tam olarak tanımlayamadığımız bir konuyu ele almak istiyorum: Davranış şekilleri! Evet, yanlış duymadınız. Her birimizin içindeki "özgün davranış"ın bir tür karmaşık tarifini yapacağız. Bazen birinin davranışına bakıp “Bu ne ya?” derken, bazen de aynada kendi davranışımıza bakıp “Ben ne yapıyorum?” dediğimiz oluyor, değil mi? Hadi gelin, davranış şekillerinin ne olduğunu, bizim onları nasıl yorumladığımızı ve hatta bazen ne kadar komik olabildiğini eğlenceli bir şekilde keşfedelim!

1. Erkeklerin Stratejik Davranışları: Bir Problem, Bir Çözüm, Olay Bitti!

Bence her erkek birer çözüm makinesi gibidir. Yani, tabii ki her konuda değil, ama özellikle problem çözme konusunda tam bir süper kahramanlar! Örneğin, bir erkek, bir arkadaşının hayatındaki zor bir durumdan bahsettiğinde hemen çözüm önerilerini sıralar: "O zaman şunu yap, bunu yap, şu adamla konuş, bunları da deneyebilirsin." Bu bir strateji, değil mi? Hedef var, plan var, çözüm var… Ama bazen, birazcık dinlemek ve empati kurmak gerektiğini unutuyorlar. Hani biz de bazen diyoruz ya “Bunu bilmem, önce bir dinlesek mi, ondan sonra öneri versen?”

Ama erkekler, bu dünyada çözüm odaklı yaklaşımın liderleri! Eğer bir problem varsa, o problemi çözmek gerekir. Kendi sağduyusuna güvenerek çözüm bulmaya çalışıyor. Hatta bazı erkeklerin bu konuda o kadar kararlı davrandığına şahit oldum ki, bana bu kadar net bir çözüm önerisi vermeseler, “Oooo, problem ciddi bir şeymiş” diye düşünürdüm. 😅

Tabii, bazen bu yaklaşım biraz fazla stratejik ve duygusuz olabiliyor. Mesela, erkek arkadaşınız size dertlerinizi anlatırken, o an bir "sana başımı döndürürüm" bakışınızla biraz empati bekliyorsunuz. Ama o, elinde elma ile "Bunu böyle yaparsan şu olur, bu şöyle çözülür," diye size gözlüklerini takıp teknik analiz yapmaya başlıyor. Sonra… "Benim böyle de bir çözüm önerim var, dert etme!" 😆

2. Kadınların Empatik Davranışları: "Bunu Hissediyorum, Ama Senin Yerinde Olsam…!"

Kadınlar ise biraz daha duygusal zekâ ve empati konusunda uzmanlaşmış gibiler. Özellikle bir konuda dertleştiğinizde, kadın arkadaşlarınız neredeyse sizin ruh halinizi hissedebilecek kadar duyarlıdırlar. “Senin yerinde olsam kesinlikle kendimi kötü hissederdim” gibi cümleler, kadınların davranışlarını tanımlarken sıkça duyduğumuz bir örnektir. Kadınlar, çözümden önce, duygusal bağ kurmak, karşısındakini dinlemek, onun kalbine dokunmak isterler.

Bir kadın, bir sorunu çözmeden önce "Hadi, önce bir senin duygularını anlama aşamasına gelelim," diye düşünür. Bu da biraz daha ilişki odaklı bir yaklaşım, öyle değil mi? Yani, mesela kadının yaptığı şey şudur: Sorun anlatıldığında, sadece mantıklı çözüm önerileri getirmek yerine önce şunları söyler: "Bu durum seni nasıl hissettiriyor?", "Bir süre bunları düşünmek, belki biraz uzaklaşmak iyi olabilir." Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı yerine, kadınlar biraz daha "Bunu birlikte aşarız" havası verir. Hadi itiraf edin, bazen bu tarz bir yaklaşım, karşınızdakinin duygusal durumunu anlamaya çalışırken daha rahatlatıcı olabiliyor, değil mi?

Tabii, bu da bir anlamda kendini ifade etme biçimi. Kadınlar, birinin duygularını önemseyerek ve bir topluluk bağlamında hareket ederek, problemi sadece çözmekle kalmaz, kişisel olarak birbirine destek de olurlar. Bazen ise bu fazlasıyla empatik yaklaşımlar, erkeklerin “Bunu anlamıyorum ama dinliyorum” şeklinde donakalmalarına sebep olabilir. 😅

3. Ortak Davranışlar: İki Tarafın Karşılıklı Etkileşimi!

Hadi, biraz da her iki tarafın ortak davranışlarını inceleyelim. Çünkü bazen, kadınlar da erkekler kadar çözüm odaklı olabilir, ve erkekler de bazen empatik yaklaşabilirler. Aslında, hepimizin davranış şekilleri zamanla duruma göre değişir. Erkekler ve kadınlar arasındaki etkileşim, aynı zamanda birbirimizi nasıl anlamaya çalıştığımıza da bağlıdır.

Örneğin, bir durumda kadınlar ve erkekler işbirliği yaparak bir sorunu birlikte çözebilirler. Kadınlar duygusal yönleri ortaya koyarken, erkekler pratik çözüm yolları önerir. Bu kombinasyon, aslında oldukça güçlü bir çözüm yaratır. Yani, çözüm üretirken hem mantık hem de empati birleşir ve büyük bir denge sağlanır. 💪

4. İnsanın Kendini Tanıması: Hangi Davranışın "Benim" Olduğunu Anlamak!

Sonuçta, hepimiz kendimizi tanımaya başladıkça, davranış şekillerimiz de evrilir. Kimi zaman aşırı çözüm odaklı, kimi zaman aşırı empatik olabiliriz. Kendimize has davranış biçimlerimizi bulmak, ilişkilerimizde daha sağlıklı ve etkili olmanıza yardımcı olabilir. Ve bir de şöyle bir şey var: Hangi davranışımızı benimseyeceğimizi belirlemek, gerçekten tamamen bizim elimizde!

Hadi, Şimdi Sizin Yorumlarınızı Bekliyorum!

Sizce, kadınlar ve erkekler arasındaki davranış farkları, ilişki dinamiklerini nasıl etkiler? Bir ilişkinin içindeki bu "zıt" davranış şekillerinden nasıl faydalanabiliriz? Belki de birlikte çözüm üretirken, sadece duygusal bağ değil, pratik yaklaşım da çok önemli! Forumdaşlar, siz hangi davranış biçimine sahipsiniz? Ya da etrafınızdaki insanlarda hangi davranış biçimlerini gözlemliyorsunuz? Hep birlikte bu davranış dünyasını daha eğlenceli ve anlamlı hale getirebiliriz!

Hadi, sizlerin eğlenceli yorumlarını bekliyorum! 😄