Kripto Girişimleri İçin Milyonlarca Milyon, Gerçek İsim Gerekmiyor

Bakec

New member
Aylarca kripto para meraklıları, merkezi olmayan finansın karanlık dünyası için bir değişim sistemi sağladığını iddia eden Harikalar Diyarı adlı bir projeye yüz milyonlarca dolar akıttı.

Kendilerine Frog Nation adını veren yatırımcılar, projede yer almak için paralarını Wonderland’in sadece 0xSifu profil adıyla tanıdıkları bir kripto geliştiricisi olan hazine yöneticisine emanet ettiler.

Ocak ayının sonlarında, 0xSifu’nun dolandırıcılık suçundan 18 ay federal hapishanede yatmış olan Michael Patryn’in takma adı olduğu ortaya çıktı. Harikalar Diyarı jetonunun fiyatı, $TIME, Frog Nation’ın panik içindeki sakinleri projeyi kapatmayı tartışırken bir gecede düştü.

Florida’da bir Wonderland yatırımcısı olan ve “Mission: DeFi” adlı kripto podcast’i yöneten Brad Nickel, “’Ah, dostum, bu çirkinleşecek’ diyordum” dedi. “Aniden, bu tam bir güven kaybıydı.”




Başlangıcından itibaren kripto endüstrisi anonimlik üzerine inşa edilmiştir. Bitcoin, on yıldan fazla bir süre önce, Satoshi Nakamoto takma adını kullanan gizemli bir kişi tarafından tasarlandı. Hırsızlar ve uyuşturucu satıcıları yıllarca gölgede iş yapmak için kripto para birimleri kullandılar.




Omar Dhanani adıyla anılan Michael Patryn, 2005 yılında Newark’taki federal mahkemeden ayrıldı. Kredi… Mike Derer/Associated Press



anonim olarak çalışmak, kripto teknolojisinin merkezi bir ilkesidir. Tüm kripto para işlemleri, blok zinciri adı verilen ve kullanıcıların bir banka hesabı açmadan veya geleneksel finansal bekçilerle etkileşime girmeden isimsiz olarak işlem yapmalarını sağlayan merkezi olmayan defter sistemlerinde kaydedilir.

Artık kripto giderek ana akım bir sektöre dönüşürken, görünüşte meşru aktörler (başlangıç kurucuları, mühendisler ve yatırımcılar) bile anonimlik konusunda ısrar ediyor. Çoğu yatırımcı fonlarında yüz milyonlarca doları kontrol eden, giderek artan sayıda kripto girişimcisi, tanımlayıcı bilgilerden arındırılmış gizemli internet avatarları aracılığıyla iş yürütüyor. Bazı risk sermayesi firmaları gerçek isimlerini öğrenmeden kurucuları destekliyor.

Ancak Harikalar Diyarı’nın neredeyse çöküşü, bu anonimlik kültürünün hesap verebilirliği zayıflatıp, sahtekarlığa olanak sağlayıp sağlamadığı konusunda bir hesaplaşmaya zorluyor. Geçen ay, BuzzFeed News, NFT’ler olarak bilinen benzersiz dijital koleksiyonlar olan 2,5 milyar dolarlık bir mantar olmayan token koleksiyonu olan Bored Ape Yacht Club’ın takma adlı iki kurucusunu belirleyerek yeni bir tartışma turu başlattı.




“Bu takma adlı şey çok tehlikeli,” dedi geçen yıl kimliğini açıklamadan önce bir takma ad kullanan kripto girişimcisi Brian Nguyen. Bugün iyi bir aktör olabilirler ama iki ya da üç yıl içinde kötüleşebilirler.”

Bay Nguyen, bir keresinde, anonim bir geliştiricinin bir proje başlattığı, yatırımcılardan fon talep ettiği ve ardından parayla birlikte ortadan kaybolduğu, halı çekme adı verilen yaygın bir kripto dolandırıcılığında 400.000 dolardan fazla kaybetti. Halı çekme kurbanları genellikle isimsiz hırsızlara karşı çok az başvuruda bulunur.

Yine de, endüstrinin en güçlü şirketlerinden bazıları, kripto mühendislerinin ve yeni kurulan kurucuların genellikle anonim olarak çalışmayı tercih ettiğini kabul etti. Kripto misyonerleri, bunun girişimcilerin akademik veya aile geçmişlerinden ziyade teknik uzmanlıklarına göre değerlendirildiği daha eşitlikçi bir pazar yarattığını savunuyorlar. Blok zinciri, işlemlerin halka açık bir kaydını sağlar ve bilgili gözlemcilerin bir özgeçmişe danışmadan isimsiz bir girişimcinin niteliklerini ölçmesine olanak tanır.

Kripto para borsası FTX’in girişim kolunu yöneten Amy Wu, bazen çevrimiçi tanıştığı anonim yatırımcılarla işbirliği yaptığını söyledi. Biri, şu anda yaklaşık iki milyon takipçisi olan bir Elon Musk parodi Twitter hesabını çalıştırarak ün kazandı.

“Kim olduğunu bilmiyorum. Hangi şirkette çalıştığını bilmiyorum,” dedi Bayan Wu. “Ve buna ihtiyacım yok. Sektörde uzman olduğunu biliyorum.”



Kripto para borsası FTX’in girişim kolunu yöneten Amy Wu, genellikle anonim yatırımcılarla işbirliği yapıyor. Kredi… The New York Times için James Stukenberg



Geçen yıl, FTX, NFT’lerle ilgilenen kurumsal müşterilere tavsiyede bulunmak için Twitter takma adı SolanaLegend olan bir etkileyiciyi işe aldı. Bir FTX çalışanı, The New York Times’ı, bir röportajda güvenliğini ve mahremiyetini korumak için anonim kaldığını söyleyerek gerçek adını vermeyi reddeden SolanaLegend ile tanıştırdı. FTX süpervizörleriyle yaptığı ilk görüşme sırasında gerçek kimliğini ifşa ederken, şirket e-posta adresinin şaka olarak seçtiği takma adını içerdiğini söyledi.




İş yerinde, gizliliğin bir istisnasını yapar. Müşterilerle yaptığı görüşmelerde, geleneksel şirket yöneticilerinin sadece Legend olarak bilinen biriyle çalışmaktan rahatsız olabileceğinden endişe ederek, kendisini tanıtmak için genellikle gerçek adını kullanır.

Geçen yıl içinde, risk sermayesi şirketi Paradigm, anonim olarak çalışan mühendisler ve araştırmacılar da işe aldı; şirketin personel sayfasında takma adlarla görünürler. En son işe alınan kişi, Transmissions11’den geçen ve şirket biyografisine göre “boş zamanlarında” liseye giden bir kripto mühendisiydi. (Paradigma sözcüsü Jim Prosser, çalışanların patronlarının kimliklerini bildiğini söyledi.)

Röportajlarda, anonim kripto girişimcileri ve mühendisleri isimlerini gizlemek için çeşitli nedenler sundular. Bazıları, düzenleyici bir baskının onları kolluk kuvvetlerinin çapraz kıllarına sokabileceğinden korktu. Diğerleri, ilgiden hoşlanmadıklarını veya artan servetlerinin onları hırsızlar ve bilgisayar korsanları için hedef haline getirebileceğinden endişe ettiklerini söyledi.

İsimsiz girişimciler, aramalarda ses değiştiren yazılımlar kullanarak veya iş ortaklarının ifşa etmeme anlaşmaları imzalamasını isteyerek kimliklerini gizli tutmak için genellikle aşırı adımlar atarlar.

Bazı girişim firmaları yine de onlara yatırım yapmaya isteklidir. Geçen yıl, önde gelen kripto projesi SushiSwap’ın yürütülmesine yardımcı olan bir geliştirici olan 0xMaki, aralarında Bayan Wu’nun da bulunduğu bir grup girişim yatırımcısından gerçek adını açıklamadan 60 milyon dolar topladı. (Anlaşma, bireysel yatırımcıların önemli ölçüde söz sahibi olduğu, merkezi olmayan özerk bir organizasyon veya DAO olarak adlandırılan SushiSwap üyelerinin finansman konusunda endişelerini dile getirmesinden sonra suya düştü.)


A Kılavuz Kripto para birimine

Kart 1 / 7


Bir sözlük. Kripto para birimleri meraktan uygulanabilir bir yatırıma dönüştü ve onları görmezden gelmeyi neredeyse imkansız hale getirdi. Terminoloji ile uğraşıyorsanız, yardım edelim:




Bitcoin. Bitcoin, dünyanın herhangi bir yerindeki bir kullanıcıdan diğerine elektronik olarak gönderilebilen dijital bir simgedir. Bitcoin aynı zamanda bu dijital para biriminin depolandığı ve taşındığı ödeme ağının adıdır.




Blockchain. Blok zinciri, dijital bilgileri güvenilir bir şekilde depolayan, ortak olarak tutulan bir veritabanıdır. Orijinal blok zinciri, tüm Bitcoin işlemlerinin depolandığı veritabanıydı, ancak para birimi tabanlı olmayan şirketler ve hükümetler de verilerini depolamak için blok zincir teknolojisini kullanmaya çalışıyor.




Kripto para birimleri. Bitcoin ilk olarak 2008’de tasarlandığından beri, kripto para birimleri olarak bilinen binlerce başka sanal para birimi geliştirilmiştir. Bunlar arasında Ether, Dogecoin ve Tether var.




Madeni Para Bankası. Hisselerini ABD borsasında listeleyen ilk büyük kripto para şirketi olan Coinbase, insanların ve şirketlerin Bitcoin dahil olmak üzere çeşitli dijital para birimlerini işlem ücreti karşılığında alıp satmalarına olanak tanıyan bir platformdur.




Kripto finansı. Kripto para birimlerinin gelişimi, Merkezi Olmayan Finans veya DeFi olarak bilinen paralel bir alternatif finansal hizmetler evreni yarattı ve kripto işletmelerinin borç verme ve ödünç alma dahil olmak üzere geleneksel bankacılık alanına geçmesine izin verdi.




NFT’ler. “Fungable token” veya NFT, bir bilgisayar ağının işlemleri kaydettiği ve alıcılara özgünlük ve mülkiyet kanıtı verdiği blok zinciri teknolojisi kullanılarak doğrulanan bir varlıktır. NFT’ler dijital sanat eserlerini benzersiz ve dolayısıyla satılabilir kılar.






Geçen yaz, başka bir büyük kripto projesi olan Alchemix’in anonim kurucusu, CMS liderliğindeki bir grup girişim firmasından 4,9 milyon dolar topladı. Holdingler. CMS’nin kurucusu Dan Matuszewski, Scoopy Trooples takma adını kullanan projenin liderinden kimliğini açıklamasını asla istemediğini söyledi.

Bay Matuszewski, “Bu adamların birçoğunun geçmiş yıllardan kalma bir itibarı var,” dedi. “Onların kaçıp paraları alıp kaçmaları pek mantıklı görünmüyor.”




Ancak birçok kişi için takma ad altında çalışan bilinmeyen bir geliştiricinin kimlik bilgilerini değerlendirmek zor olabilir. AnubisDAO adlı bir kripto kolektifinin anonim kurucuları, geçen yıl birkaç saat içinde yaklaşık 60 milyon dolar topladı; Blockchain izleme firması Chainalysis’e göre, bir günden kısa bir süre sonra, 2021’in ikinci en büyük halı çekiminde fonlar kayboldu.

Kripto ticaret firması Selini Capital’in baş yatırım görevlisi Jordi Alexander, “Sonuçta kimse denetlemiyor” dedi. “Artık internette anonim insanlar var. Bazen sonunda dolandırıcı oluyorlar.”

Bu günlerde, gerçek isimlerini kullanan kripto girişimcileri bazen başlangıçlarının “tamamen doxxed” olarak reklamını yapıyor, yani geçmişleri herkese açık. Ve kurucular, kimliklerini gizli tutmakta zorlanıyorlar. BuzzFeed, Bored Apes kurucuları Greg Solano ve Wylie Aronow’un kimliklerini belirlemek için kamuya açık işletme kayıtlarını analiz etti. (Yorum taleplerine hiçbiri yanıt vermedi.)

Harikalar Diyarı, Eylül ayında, yatırımcıları cezbetmek için “Alice Harikalar Diyarında” filminden tuhaf görüntüleri kullanarak Bay Patryn ile birlikte projeyi yöneten bir kripto girişimcisi Daniele Sestagalli tarafından kuruldu. Ocak ayındaki bir blog yazısında Bay Sestagalli, Aralık ayından beri Bay Patryn’in eski bir dolandırıcı olduğunu bildiğini ancak “ikinci şansa” inandığı için harekete geçmemeye karar verdiğini söyledi (Bay Sestagalli yorum taleplerine yanıt vermedi. .)

Yatırımcıları kadar bağışlayıcı değildi. SushiSwap gibi, Harikalar Diyarı da bir DAO olarak yönetilir. Ocak ayında yapılan bir oylamanın ardından Bay Patryn projeden istifa etmek zorunda kaldı. (E-postalara yanıt vermedi.) Harikalar Diyarı’nın kapatılması çağrısında bulunan ikinci bir referandum kıl payı yenildi.

Bay Patryn’in kimliği, Bay Sestagalli ile yaptığı bir metin görüşmesinin ekran görüntülerini tweetleyen etkili bir kripto dedektifinin çalışması olmasaydı gizli kalmış olabilir. Bu mesajlarda, Wonderland kurucusu 0xSifu’nun gerçek adını kabul ediyor gibi görünüyordu.

Geçen ay, dedektif yine iş başındaydı ve başka bir kripto projesinin anonim liderinin bir zamanlar Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından para cezasına çarptırıldığına dair kanıtları tweetledi.




Dedektifin adı? Bilinmeyen. Takma ad kullanır.

Eric Lipton raporlamaya katkıda bulundu. Kirsten Noyes araştırmaya katkıda bulundu.
 
Üst