Kuzey Koreli Hackerlar 400 Milyon Dolarlık Kripto Para Çaldı

AliDayı

New member
Blockchain teknolojisiyle ilgili araştırma çalışmaları yürüten Chainalysis isimli şirket, 2021’de kripto para dünyasında yaşanan hırsızlıkları araştırdı. Yapılan araştırmalar, çok çarpıcı bir kararı ortaya çıkardı. O denli ki Kuzey Kore İstihbarat Servisi tarafınca desteklendiği düşünülen “Lazarus” isimli hack kümesi, geçtiğimiz yıl 400 milyon doların üzerinde vurgun yaptı.

Lazarus Kümesi, vakit zaman sansasyon yaratan taarruzlarla karşımızla çıkıyorlar. Hatta 2017 yılında gündemde kendisine yer bulan, 150’den çok ülkede hastane, şirket ve banka üzere kurumları amaç alan WannaCry isimli siber taarruzun da gerisinde bu grup vardı. Son devirlerde kripto para dünyasına yönelen hükümet takviyeli hackerler, 2021’de en az 7 siber akın yaparak kripto para çalmayı başardılar.

Çaldıkları kripto paraların pahası 1 yılda 2 katına çıktı


Chainalysis, 2021 yılı için hazırladığı raporda, Lazarus’un 2020 yılındaki faaliyetlerine de yer vardı. Mevzuyla ilgili yapılan açıklamalarda, 2020 yılında 4 büyük siber taarruz düzenlendiği söz edildi. Kuzey Kore hükümetinin desteklediği hackerlar, 2021 yılında çalıntı kripto paralardan sağladıkları gelirleri de neredeyse 2 katına çıkardılar. 2020’deki hücumlar, 200 milyon doların bir nebze daha üzerindeydi.

Lazarus’un ferdi yatırımcılardan çok kripto para borsalarını ve yatırım şirketlerini amaç aldığı belirtildi. Bu da hackerların nispeten küçük meblağlarla ilgilenmediği manasına geliyor. Lakin risk yok mu? elbette var. Şayet bir kripto para yatırımcısıysanız, bilhassa gelen e-postalar konusunda dikkatli olmalısınız. Kripto para borsalarından geliyor üzere görünen e-postalar, birden fazla vakit hackerlar tarafınca gönderiliyor. Bunu nasıl anlayacağınızı merak ediyorsanız anlatalım: Şayet borsalardan geliyor üzere görünen e-postaların gönderici adreslerine bakın. Şayet özgün bir e-posta ise sorun yok. Lakin karmaşık karakterler ve sayılar görüyorsanız, o e-postanın içeriğindeki hiç bir ilişkiye tıklamayın. Sadece bu sıradan yolla bile yatırımlarınızı rahatlıkla koruyabilirsiniz.
 
Üst