Mağarada mahsur kalan ABD’li mağarabilimci Türkiye kurtarıldı

Tepekoylu19

Global Mod
Global Mod
Mersin’de Morca Mağarası’nda yaklaşık 1000 metre derinlikte mahsur kalan Amerikalı mağarabilimci Mark Dickey’in kurtarılması çalışmaları başarıyla tamamlandı. 2 Eylül Cumartesi günü mağarada keşif yaparken bağımsız olarak devam edemeyecek durumda olan adam, dün gece İtalya saatiyle 23.35’te kurtarıldı.


Ayrıca okuyun


Kurtarma operasyonları, hem mağaranın morfolojisi hem de yaralı kişinin fiziksel koşulları nedeniyle özellikle uzun ve karmaşıktı; bu durum, stabil hale gelmesi ve dolayısıyla yüzeye doğru hareket ettirilmesine olanak tanıyan zaman gerektiriyordu. Nakil sırasında, adamın sağlık parametrelerinin değerlendirilmesi ve tedavilerin uygulanması için sürekli bir doktor ve hemşirenin desteğiyle uzun duraklamalar yapıldı. Dickey, mağaraya keşif gezisi yapan uluslararası bir mağarabilimci ekibinin parçasıydı. 3 Eylül Pazar günü bazı arkadaşlarının Türk ve uluslararası yetkililerin de dahil olduğu acil servislere haber vermesiyle alarm verildi. Türk kurtarma ekiplerinin yanı sıra Bulgaristan, Polonya ve Macaristan’dan da mağaracılıkla ilgili kurtarma ekipleri olay yerine gelerek Amerikalı mağarabilimciye ulaşarak ona ilk tıbbi bakımı sağladı.

Ulusal Alp ve Mağaracılık Kurtarma Birliği (Cnsas), 6 Eylül Çarşamba günü operasyon alanına gelen sekiz teknisyenden (1 doktor ve 1 hemşire dahil) oluşan bir ilk ekip gönderdi. Bu ilk ekibin görevi, sağlık hizmetlerinde işbirliği yapmak ve kurtarma operasyonlarını daha iyi planlamak için mağaranın koşullarını değerlendirmekti. Aynı gün, 5 CNSAS teknisyeninden oluşan bir ekip, teknik ve lojistik malzemeleri taşıyan iki minibüsle Brindisi limanından Yunanistan’a doğru yola çıktı ve ardından Türkiye’ye doğru yola çıktı.

Daha sonra 7 Eylül Perşembe günü, Pratica di Mare’den kalkan bir Hava Kuvvetleri uçağı, derin mağaralarda ilerleme ve kurtarma konusunda uzman toplam 33 teknisyeni Türkiye’ye nakletti ve bunlar daha sonra Türk Hükümeti helikopterleri tarafından mağara girişine yakın bir yere götürüldü. ana kampın kurulduğu yer (VİDEO). Bu nedenle Türkiye’de 2 doktor ve 2 hemşire olmak üzere 46 CNSAS operatörü bulunuyordu. 8 Eylül Cuma günü sağlık görevlilerimiz, kendisine ilk tedaviyi sağlayan Macar doktorların yardım ettiği yaralı adama (1040 metre derinlikte) ulaştı. Adam, kendisini soğuktan korumak, tıbbi tedavileri uygulayabilmek, stabil hale getirmek, seferberliğini ve dolayısıyla ulaşımını mümkün kılmak için kurulan kampta bulunuyordu.

KURTARMA OPERASYONLARI


Kurtarma operasyonları, mağarabilimcinin sağlık koşullarının sedyeye yerleştirilip hareket etmesine izin verdiği 9 Eylül Cumartesi günü başladı. İyileştirme stratejisi, yaralı kişinin klinik değerlendirmesine ve tedavilerin uygulanmasına olanak sağlamak için farklı derinliklerde kurulan iç kamplarda birkaç duraklamayı içeriyordu. İlk durak yaklaşık 700 metre derinlikte, ikincisi -500 civarında ve bir diğeri -250 civarında yapıldı. İtalyan kurtarma ekipleri, sedyeyi -680’den yaklaşık -480’e ve -300’den -150 metreye kadar çıkıştan kurtardı ve daha sonra sedyeyi ana kampta kurulan tıbbi çadıra kadar dışarıya taşıyan son ekipler tarafından devralındı. .

Kurtarma operasyonlarına yaklaşık 10 ülkeden gelen 100’den fazla kurtarıcı katıldı ve -1000’den kurtarmak için 60 saat gerekti. Marc Dickey yaklaşık 500 saat mağarada kaldı. Olaya 46 İtalyan kurtarıcı katıldı. Karmaşık operasyon, Avrupa Mağara Kurtarma Derneği’nin desteklediği Türk Sivil Koruma kuruluşu Afad tarafından koordine edildi. Kurtarma operasyonları İtalya’da Sivil Koruma Dairesi ile Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı tarafından sürekli takip edildi.
 
Üst