Portakal Suyu İle Zeytinyağlı Pırasa Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- Yarım kilo pırasa
- 2 orta uzunluk havuç
- 1 orta uzunluk soğan
- 1 çay bardağından iki parmak eksik zeytinyağ
- 1 su bardağı portakal suyu
- 2 yemek kaşığı pirinç
- 1 tatlı kaşığı domates salçası (az bir suyla eritilip yumuşatılmış)
- Tuz
Not EkleTarifi Yazdır
- Pırasalar ve havuçlar verevine doğranır. Soğan yarım halka formunda doğranır.
- Altı yavaşça geniş bir tencere orta ateşte ocağa alınır, içine zeytinyağ koyulup yavaşça ısınınca soğanlar eklenir.
- Soğanların rengi hafifçeçe değiştiğinde havuçlar eklenir, ortada karıştırılarak kavrulmaya devam edilir.
- Havuçlar kavrulup soğanlar da kızarmaya yaklaşınca pırasalar eklenir.
- 3-4 dakika ortada ezmeden dikkatlice karıştırılarak kavurmaya devam edilir (pırasa eklendikten daha sonra epeyce karıştırmaya gerek yok).
- Ardından suyla yumuşatılmış salça eklenerek 2 dakika kadar da o denli kavrulur.
- En son yıkanmış pirinçler, tuz ve portakal suyu eklenip kapağı kapanır, altı mum alevine getirilir ve 45 dakika kadar pişirilir.
- Pişip, pişmediğini havuçlardan denetim edebilirsiniz.
- Altı kapatıldıktan daha sonra ağzı açılmadan oda sıcaklığında ılıması beklenip öylece servis edilir. Yapmaktan ve yapılışını anlatmaktan en keyif aldığım zeytinyağlı yemek