Putin ile Xi arasında uçurum mu var?

Tepekoylu19

Global Mod
Global Mod
Çin, Kuzey Kore ile Rusya arasındaki yakınlaşma ve artan işbirliğine olumlu bakmıyor. Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell, ABD'nin Asyalı ortakları arasında Çin'in tutumuna ilişkin tartışmalara katkıda bulunarak buna ikna olduğunu söyledi. Japonya Dışişleri Bakanlığı'na göre Pekin'in sessizliği, bu rahatsızlığın ve Ukrayna konusundaki askeri gizli anlaşmanın Amerika'nın doğu Asya'da Güney Kore ve Japonya ile bir ittifak ağı kurma yönündeki çabasını destekleyebileceği korkusunun açık bir işareti olacaktır. Çin için gücünü sınırlamayı amaçlıyordu.


Pekin'in yakın zamanda Japonya'ya yönelik yaptığı uzlaşmacı jest Japonya'nın Doğu Çin Denizi'nde Tokyo yönetimindeki Senkaku Adaları yakınlarındaki münhasır ekonomik bölgesi içinde kurulan bir işaret ışığını kaldırma niyetini açıklayan bu açıklama, Japonya'da dahil olmak istemeyenleri cesaretlendirme çabasının bir işareti olarak görülüyor. ABD öncülüğünde Çin ile çatışma. Küçük bir adım ama hassas bir konuyu ilgilendiriyor.


Campbell, Washington'daki bir düşünce kuruluşu olan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde yakın zamanda düzenlenen bir seminerde, Guardian'ın aktardığına göre, “Çinli muhataplar için giderek rahatsız edici hale gelen konu, Kuzey Kore'nin Rusya ile olan ilişkisidir” dedi. “Yaptığımız bazı görüşmelerde, Kuzey Kore'nin faaliyetleri hakkında bilmedikleri şeyler hakkında onları bilgilendirdiğimiz anlaşılıyor ve Rusya'nın teşvikinin Pyongyang'ı kendi sınırları dahilinde olmayan askeri hamleler veya eylemler düşünmeye yöneltebileceğinden endişe ediyorlar.” 'Çin'in çıkarı' kapsamına giren Çin, Rusya'yı eleştirmek için doğrudan müdahale etmedi, ancak Pyongyang ile Moskova arasında artan koordinasyonun onları tedirgin ettiğine inanıyoruz“diye ekledi.

Çin ile Rusya arasında uçurum mu var?



Ancak Analistler Çin ile Rusya arasında bir sürtüşmenin varlığı konusunda hemfikir değil. Amerika Birleşik Devletleri Hint-Pasifik Komutanlığı başkanı Amiral Samuel Paparo'ya göre Rusya, Çin ve Kuzey Kore arasındaki ilişkilerde “belirli bir işlemsel simbiyoz” var. Halifax güvenlik forumunda yaptığı açıklamada, “Kuzey Kore, Rusya'nın topçu ve füze taleplerini karşılıyor ve karşılığında Rusya da muhtemelen Kuzey Kore'ye füze ve denizaltı teknolojisi sağlayacak.” dedi. Çin ise Rusya'ya savaş makinesini yeniden inşa etmek için yarı iletkenlerinin %90'ını ve takım tezgahlarının %70'ini sağlayacaktı.

Avustralya Ulusal İstihbarat Dairesi genel müdürü Andrew Shearer da Çin'in yaşadığı sıkıntının boyutu konusunda şüpheci olduğunu söyledi. “Putin ile Xi arasındaki iddia edilen görüş ayrılıklarını genişletme fikri oldukça hayal ürünü ve eğer Putin'in bugün yalnızca Çin'in askeri, diplomatik ve çift kullanımlı teknoloji desteği sayesinde Ukrayna'da hâlâ savaşta olduğu gerçeğiyle yüzleşmezsek başarısız olacağız. etkili strateji oluşturmak”.

Japonya'nın şüpheleri



Çin'in tutumuna ilişkin şüpheler Japonya'daki gözlemcilere de yansıyor. “Çin'in Rusya'nın ne planladığını bilmemesi mümkün değil. Çin, Rusya'nın Batı'ya yenilmesini göze alamaz ve eğer Rusya 'başarılı' bir propaganda yaratılmasına yardım ederse, Tayvan'ı kontrol etme çabasında Çin için bir emsal oluşturacaktır” dedi Komazawa Üniversitesi hukuk fakültesinden Profesör Emi Mifune.

Japonya Ulusal Savunma Akademisi'nden Hideya Kurata'ya göre Pekin'in tutumu onaylama ya da onaylamama değil, tedirginlik ve zorluk. Çatışmanın Kuzey Kore'nin Kore Yarımadası'nı yeniden birleştirme çabalarından vazgeçme kararı bağlamında görülmesi gerektiğini vurguladı. Pyongyang, taktik nükleer silahlardan başlayıp, Japonya'ya yönelik orta menzilli balistik füzelere, Guam'a yönelik orta uzun menzilli balistik füzelere ve Güney Kore ana karasını vurabilecek kıtalararası balistik füzelere kadar uzanan aşamalı, aşamalı bir gerilimi tanımlamaya ve kurmaya çalışıyor. Amerika Birleşik Devletleri.
 
Üst