Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tanımı İçin Gereçler

  • 1 kg asma yaprağı
Dolmanın içi için;

  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 avuç maydanoz
  • 1 buçuk su bardağı sıcak su
Dolmanın üzeri için;

  • Yarım limon suyu
  • Limon dilimleri
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Üzerini geçicek kadar sıcak su
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTanımı Yazdır

  1. Salamura asma yapraklarını ılık suda yarım saat bekletin 2 defa suyunu değiştirin. Tuzu gitsin.
  2. İç harcı için küçük küpler halinde doğranan soğanlar zeytinyağında kavurun. Toz şekeri de ek edelim ve karıştıralım.
  3. Pirinçleri yıkayıp, suyunu süzüp ekleyelim ve 1-2 dakika daha kavuralım.
  4. Baharatları ve rende domatesi de ekleyin.
  5. 1,5 su bardağı su eklenerek, altı kısılır. Suyunu büsbütün çekene kadar pirinçler kısık ateşte pişirilir.
  6. Suyunu çektikten daha sonra ocaktan alalım ve doğradığımız maydanozu ekleyerek karıştıralım. İç harcımız bir kenarda soğusun.
  7. Akabinde tepsiye yapraklar tek tek serilerek, geniş tarafına yaklaşık birer tatlı kaşığı iç harç şerit halinde temalır ve sarılır. İç harcımız bitene kadar bu sürece devam edilir.
  8. Tenceremizin tabanına asma yaprağı yerleştirelim ve sarmalarımızı sırayla yanyana dizelim.
  9. Yaprak sarmaların üzeri 1 parmak geçinceye kadar suyunu ek edip üzerini yapraklarla kapatalım ve zeytinyağı, limon suyu ve limon dilimlerini ekleyelim.
  10. En son tencerenin içine girebilecek büyüklükte bir tabak sarmaların üzerine oturtulur ve tencerenin kapağı kapatılır.
  11. Yaprak sarmaları kısık ateşte pişmeye bırakalım.
  12. Piştikten daha sonra tabak kaldırılır.
  13. Büsbütün soğuduktan daha sonra soğuk servis edin.
  14. Afiyet olsun.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
 
Üst